Řada bezdomovců vyhledává v mrazivém počasí pomoc azylových domů nebo nocleháren

9. únor 2023 08:17

Mrazivé počasí komplikuje život lidem bez domova. Někteří tak při teplotách hluboko pod bodem mrazu využívají služeb nocleháren, jiní ale nadále zůstávají ve svých provizorních přístřešcích. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Nejvíc lidí bez domova je v Královéhradeckém kraji v Hradci Králové, podle strážníků je jich několik desítek. Využívají služeb hradeckých nocleháren a je pro ně dost místa?

Čtěte také

V Hradci Králové je celoročně noclehárna v Domu Matky Terezy a na zimu otevírá Charita ještě jednu a to v areálu letiště. Dohromady mají kapacitu 90 míst, zaplněné jsou v těchto dnech zhruba ze dvou třetin. Řekla mi to vedoucí Domu Matky Terezy Dana Pechová. Místa tak zatím pro zájemce ještě jsou.

Ne všichni lidi bez domova mají ale o přespání v teple zájem. Těch, co to odmítají, je asi desítka, říká mluvčí hradeckých městských strážníků Eva Kněžourová. „Přestože strážníci opakovaně informují tyto osoby o možnostech využití služeb azylového domu nebo noclehárny na letišti, často nemají zájem a zůstávají raději venku. Pravidla v těchto zařízeních nejsou ochotni respektovat a odmítají možnost noclehu v teple a pod střechou."

Nehrozí takovým lidem s ohledem na mrazivé noci nebezpečí?

Čtěte také

Strážníci je v těchto dnech častěji kontrolují a zajímají se o jejich zdravotní stav. Podle strážníků jsou tito lidé navzdory tomu, že přespávají ve stanech nebo provizorně vyrobených přístřešcích, v pořádku. Navíc si mohou u charity v případě zájmu půjčit speciální iglú a v něm mrazivé noci přečkat. Hradecká charita má k dispozici čtyři a všechny jsou momentálně volné.

Hradecká charita má podle vedoucí Domu Matky Terezy Dany Pechové k dispozici čtyři a všechny jsou aktuálně volné.

Podle strážníků jsou tak teď ve větším nebezpečí paradoxně lidé, kteří mají problém s alkoholem. Ti totiž pod jeho vlivem venku usnou, nemají pocit chladu a to pro ně může mít fatální následky.

Čtěte také

Tento týden třeba strážníci dostali upozornění na ženu na Slezském Předměstí v Hradci Králové, kde ležela téměř tři hodiny. Strážníci ji v 10 dopoledne naměřili přes dvě promile alkoholu a předali ji do péče záchranářů.

Zatím jsme mluvili o lidech bez domova v Hradci Králové. Jak je to v dalších větších městech našeho kraje?

Ve druhém největším městě Královéhradeckého kraje, v Trutnově, je podle velitele strážníků asi 10 lidí bez domova. Strážníci je v těchto dnech také častěji kontrolují a posílají do noclehárny. Ta má kapacitu 12 lůžek a letos se zatím nestalo, že by se naplnila.

To samé platí třeba i ve Dvoře králové nad Labem, naposledy bylo ze 7 lůžek obsazených 5. A v Náchodě podle velitele strážníků bezdomovci prakticky nejsou.

Spustit audio

Související