Teploty padají hluboko pod bod mrazu a lidé bez domova hledají pomoc

13. leden 2017

Azylové domy zaznamenávají v těchto mrazivých dnech velký nápor lidí bez domova. V Hradci Králové nabízí ubytování například Dům Matky Terezy na Pouchově, který hlásí dostatečné kapacity. Ještě před příchodem zimy totiž zaměstnanci navýšili pro své klienty počet lůžek.

„Já jsem bez domova asi tak tři měsíce. Pracoval jsem u toho Plynostavu a ten krachnul. A člověk se octne na ulici, ani nevíte jak," říká pan Milan. V Domě Matky Terezy hledá v těchto mrazivých dnech útočiště každý den.

V současné době bychom potřebovali zimní boty, protože ty nám došly. Dana Pechová, vedoucí střediska Domu Matky Terezy

„Přes noc tady spíme, mezitím si dojdu někam třeba na kafe. Když jsou tyhle mrazy, abych někde nepomrzl, že jo. Tady je aspoň ta teplá polévka, čaj je tady teplý a obědy jsou za 25 korun, což jde," říká bezdomovec Milan.

Azylový dům na Pouchově denně ubytuje přibližně stovku lidí bez střechy nad hlavou.

V mrazech zájem o nocleh stoupá
Zaměstnanci zaznamenali nápor už od 1. prosince. Lůžek mají ale dostatek.

Čtěte také

Ke kapacitě více říká vedoucí centra Dana Pechová: „V rámci noclehárny máme na zimu připraveno 40 lůžek tady v Domě Matky Terezy plus 7 lůžek pro ženy navíc. Pak 18 lůžek v rámci zimní noclehárny na letišti. A to je dohromady 65 lůžek. A v Domě Matky Terezy je také Azylový dům pro muže, což je pobytová služba. Ta celoročně nabízí 32 lůžek pro muže."

Bezdomovec

Od začátku zimy se tady nestalo, aby někoho z důvodu plné kapacity odmítli: „Nikdo z Domu Matky Terezy neodejde bez toho, že by nemohl tu noc přečkat v teple. Máme tady i židle, takže když je to potřeba, tak je využijeme."

Klienti tady za jednu noc zaplatí 40 korun
K tomu každý dostane čisté lůžkoviny. Více k poskytovaným službám dodává provozní koordinátor Lukáš Syrovátka: „Noclehárna začíná večer v 7 hodin. Klienti musí ráno v 8:00 odejít. Od 10:00 je otevřeno denní centrum. Když jsou takové mrazy, tak máme otevřeno až do 17:00. Takže lidé tu mohou být přes den i 7 hodin v kuse. A žádný poplatek za to není. Mohou se zde vykoupat, oholit se, vyprat si věci. A dostanou zdarma polévku."

Na Dům Matky Terezy se v průběhu celého roku obracejí také lidé s nabídkou pomoci.

Především nabízejí oblečení nebo jídlo. Potvrzuje to Dana Pechová: „Máme jednoho významného dárce. Na každé pondělí nám nakupuje maso a my můžeme vařit pro klienty guláš, buď vepřový nebo hovězí. Ten guláš mají všichni klienti v průběhu celé zimy každé pondělí zadarmo. V současné době bychom potřebovali zimní boty, protože ty nám došly. Určitě bychom se radovali i ze zimních bund a zimnách zateplených kalhot. "

Podle Dany Pechové by uvítali také nové dobrovolníky, kteří by pomohli s provozem zimní noclehárny na hradeckém letišti.

autor: Ota Nehasil
Spustit audio