Královédvorská noclehárna a Azylový dům Žofie nabízejí pomocnou ruku lidem bez střechy nad hlavou

18. listopad 2022 10:30

Teploty postupně klesají, meteorologové v dalších dnech předpovídají noční mrazy. To je sice dobrá zpráva pro milovníky lyžování, horší ovšem pro lidi bez domova. Ti v zimě víc vyhledávají noclehárny. V té ve Dvoře Králové nad Labem zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Královédvorská noclehárna nabízí služby desátou sezónu. Jak je v těchto dnech naplněná?

Čtěte také

Na dnešek tady spali čtyři lidé, to znamená, že tři místa ještě zůstala volná. Podle pracovníků noclehárny se dá čekat, že v příštích dnech, až teploty v noci klesnou pod nule, se kapacita noclehárny naplní. Pokud by přišlo více osob, než je kapacita, tak jsou tu připraveni jim ještě nějaká místa nabídnout třeba pomocí přistýlek.

Noclehárna ve Dvoře Králové nad Labem funguje tak, že lidé, kteří tuto službu chtějí využít, musí přijít večer mezi 18. až 20. hodinou, nesmí mít více než 1,5 promile alkoholu v krvi a za nocleh následně zaplatí 30 korun. Potom se mohou osprchovat a dostanou samozřejmě najíst.

Noclehárna ve Dvoře Králové hostí aktuálně nejstaršího klienta v historii

Hned vedle noclehárny je Azylový dům Žofie, který pomáhá lidem bez domova najít cestu do běžného života. Jaký je zájem o něj?

Čtěte také

Momentálně je tady ubytovaných devět lidí a míst je tu celkově jedenáct. Nejčastěji jde o starší lidi se zdravotními problémy, je zde například muž upoutaný na invalidní vozík, kterému sem chodí pomáhat jeho přátelé. I další klienti často potřebují něčí pomoc. Řada z nich ještě nemá vyřízení potřebné dávky od státu.

V Azylovém domě Žofie mohou klienti maximálně jeden rok. Následně se jim většinou daří najít místo například v domovech s pečovatelskou službou nebo v domech se zvláštním režimem. V loňském roce se to podařilo u devadesáti procent uživatelů tohoto azylového domu.

Obě zmiňovaná zařízení nabízejí svým klientům potravinovou pomoc, jaké mají aktuálně zásoby?

Podobné jako ve stejném období v minulých letech. V tuto chvíli jsou tu 3 tisíce kusů potravin v hodnotě zhruba 80 tisíc korun. Nejčastěji jde o konzervy, těstoviny, paštiky, čaje a podobné věci.

Čtěte také

Tyto potraviny městské zařízení získává z několika zdrojů. Spolupracuje třeba s jednou z prodejen potravin, kde mohou lidé celý rok potřebné věci nakoupit a ty následně míří sem do skladu. Jsou i dárci, kteří do noclehárny a azylového domu pravidelně potraviny nosí, jedna žena například každý měsíc.

A samozřejmě velkou část potravin tvoří ty ze sbírky během tradiční Noci venku. To je každoroční podzimní akce, při které si lidé mohou vyzkoušet, jaké je to spát v zimě venku. A součástí je právě potravinová sbírka. Noci venku se budeme také brzy v našem vysílání věnovat, protože se už blíží.

Tím pádem je to i jakási pozvánka, aby se lidé přišli podívat nebo i opravdu vyzkoušet, jaké to je, být bez domova a žít na ulici.

Spustit audio

Související