Azylové domy se plní lidmi, kteří se dostali do potíží. Náchodský azylový dům už je prakticky plný

13. duben 2022 08:41

V azylových domech v kraji přibyli v poslední době klienti. Důvodem je podle pracovníků zařízení zhoršení ekonomické situace. Problémy způsobila jak pandemie koronaviru, tak následné zvýšení cen energií, potravin a služeb. Pomoc tak teď potřebují i ti, kteří ještě nedávno zvládali všechno sami. 

Čtěte také

Azylový dům v Náchodě. Jeho kapacita je 72 lůžek. Zatímco dřív bývala pravidelně část volných, teď je prakticky plno.

Zdaleka přitom nejde jen o týrané ženy nebo samoživitelky. Třeba žena, která si nepřeje zveřejnit své jméno, má sice pět dětí, ale také stálého přítele. „Máme klidný a pohodový vztah, vše funguje. Ale kvůli covidové epidemii jsme vlastně přišli o všechno."

Podle jejího vyprávění před začátkem pandemie platili desetitisícovou hypotéku, do problémů se dostali poté, co přítele propustili z práce. Přišli proto o bydlení, neměli ani na jídlo.

Čtěte také

Hrozilo, že děti skončí v péči úřadů. „Naštěstí mě vzali na azylový dům, protože jinak by mi děti umístili do dětského domova."

Teď se podle ženy situace zlepšuje. Její přítel si našel novou práci, jí skončila mateřská dovolená a má slíbené místo, momentálně vyřizuje umístění nejmenšího dítěte do školky. „Takže si myslím, že to teď už bude lepší. Že to zvládneme."

Těch, kteří se v poslední době dostali do existenčních potíží je v náchodském azylovém domě víc.

Čtěte také

Společné mají to, že dřív se o sebe postarat dokázali, do problémů se dostali až během koronakrize, případně kvůli následnému zdražení energií, cen potravin a služeb.

„Počet zájemců v důsledku současné situace narůstá. Kapacita azylového domu je plná," potvrzuje sociální pracovnice náchodského azylového domu Eva Hetfleišová.

Řada klientek si momentálně spoří na to, aby se mohly osamostatnit. S ohledem na rostoucí životní náklady to ale budou mít těžké.

Spustit audio

Související