Cizinci dlouhodobě žijící v Náchodě a okolí mají nově k dispozici poradní centrum Diecézní charity

17. červenec 2021 09:16

Diecézní charita Hradec Králové začala v Náchodě nově poskytovat poradenství pro cizince, kteří ve dvacetitisícovém městě a jeho okolí dlouhodobě nebo trvale žijí. Především lidem z Mongolska pomáhají překonat jazykovou bariéru například na úřadech nebo ve školách, kam děti cizinců chodí. 

Čtěte také

Ve společenském sále základní školy TGM v Náchodě sedí u otevřeného notebooku sociální pracovnice Integračního centra Diecézní charity Hradec Králové, proti ní mladá žena z Mongolska.

Jmenuje se Erdenesuvd, v Česku sice legálně žije a pracuje už čtyři roky, domluví se ale jen málo. Teď se tak přišla poradit ve složité životní situaci.

„Je to svobodná matka, samoživitelka. A chtěla by pomoci," dozvídá se pracovnice charity díky překladatelce Ailii.

Čtěte také

Ta přijela právě kvůli překladu ze 70 kilometrů vzdálených Pardubic, i díky ní se během následujících dvou hodin daří Erdenesuvd vyplnit potřebné formuláře pro české úřady i domluvit výuku češtiny pro její dvanáctiletou dceru.
„Přeje si, aby její dcera chodila na denní doučování češtiny. Takže je ráda, že získala veškeré informace, které potřebovala."

Právě lidé z Mongolska patří mezi cizince, kteří se kvůli naprosto odlišnému jazyku i životním návykům aklimatizují v Česku jen velmi složitě.

Čtěte také

„I když mají ubytování i zaměstnání, všechno v pořádku, tak komunikace v běžném životě je velký problém," potvrzuje Ailia, která také pochází z Mongolska a v Česku žije přes 20 let.

V Náchodě aktuálně žije podle statistik ministerstva vnitra téměř 230 lidí z Mongolska a právě proto sem pracovníci Integračního centra pro cizince začali pravidelně jezdit.

„Zařídili jsme to zejména proto, že zdejší mongolská komunita je zde větší než v jiných částech Královéhradeckého kraje," vysvětluje sociální pracovnice Tereza Máchová.

Současně ale dodává, že poradit se mohou přijít i ostatní cizinci. Těm jsou pracovníci Integračního centra Diecézní charity prakticky nepřetržitě k dispozici také přímo v Hradci Králové.

Spustit audio

Související