V potravinových bankách dochází zásoby. Výdej je v poslední době násobně vyšší než před válkou

11. duben 2022 08:11

Zásoby Potravinové banky se s ohledem na aktuální situaci zmenšují. Výdej je v posledních týdnech násobně vyšší než před válkou. Platí to i pro partnery Potravinové banky, třeba pracovníci Charity v Náchodě vydávají denně potraviny a drogerii i pro desítky lidí.  

Čtěte také

Sklad potravinové pomoci nedaleko centra Náchoda. Pro základní potraviny a drogerii si právě přišly tři ženy z Ukrajiny.
„Máte vízum?“
„Ano.
„Kolik vás je?
„Já, manžel a syn.
„Kolik je synovi?
„Sedm let.

Zásoby Potravinové banky se s ohledem na aktuální situaci zmenšují

Pracovnice Charity Eva Celbová nahlíží do jejich dokladů, zjišťuje potřebné formality a následně míří pro balíčky s jednorázovou pomocí.

Čtěte také

Zásoby postupně ubývají. Zatímco dřív si pro pomoc chodily jednotky lidí denně, teď jsou to desítky. „Chybí kečupy a omáčky použitelné k těstovinám a rýži. Potom také výživa pro nejmenší miminka.

Uprchlice z Ukrajiny se zároveň pracovnic charity ptají na práci. Vysvětlují, že pracovní dobu potřebují přizpůsobit svým dětem.

„Opravdu chtějí pracovat, moc chtějí pracovat. A myslím si, že ta práce by byla fajn, pro jejich důstojnost to je víc než cokoliv jiného, říká zástupkyně ředitele a sociální pracovnice náchodské Charity Jana Ungrová.

Přispět na potraviny do Potravinové banky lze i na transparentní účet, který je uveden na webových stránkách banky.

Tady v Náchodě míří ze skladů potravinové pomoci aktuálně většina věcí právě k lidem z Ukrajiny. Podle údajů centrální Potravinové banky má ale problémy zajistit si základní potřeby k životu také stále víc Čechů.

Spustit audio

Související