Těstoviny, konzervy nebo pleny a kojenecké mléko. To je sklad potravinové pomoci v Trutnově

18. leden 2018 08:55

Díky zásobám skladu potravinové pomoci v Trutnově mají přístup k potravinám a dalším věcem základní potřeby například klientky azylového domu. Způsob, jakým ti nejpotřebnější potraviny a další věci základní potřeby dostávají, se proti minulosti výrazně změnil. Na místě natáčel reportér Václav Plecháček.

Paní Eva je klientkou trutnovského azylového domu, bydlí v něm se svým čtyřměsíčním synem. Do skladu potravinové pomoci umístěném ve sklepě budovy si přišla pro věci potřebné k uvaření oběda.

Kromě těstovin si nakonec vybrala hovězí guláš. Za možnost vybrat si ve skladu azylového domu potraviny, je vděčná. „No samozřejmě. Protože když nemám nic k jídlu, tak jsem ráda za to co je. Tohle je například pro mě jídlo na dva dny."

Sklad nabízí nejrůznější trvanlivé věci, kromě zmiňovaných konzerv a těstovin například olej na vaření, mouku, cukr nebo rýži.

Konzerva (ilustrační foto)

„Uvažujeme tak, aby maminky mohly ty potraviny použít jak k snídani, protože nemají možnost si denně dojít pro čerstvé pečivo, nebo ke svačině. Máme tady lupínky, suchary, hodně piškotů a tak," říká ředitelka trutnovského azylového domu Lucie Chaloupková. Právě za jejího vedení se systém přerozdělování potravin zásadně změnil.

„To fungovalo tak, že na základě potřebnosti maminka podala žádost o potravinovou pomoc. Organizace oslovila jinou organizaci, která potraviny poskytuje. V našem případě to byla Oblastní charita Trutnov, která mamince dovezla krabici se základními trvanlivými potravinami, vše po jednom kusu. Bohužel ta krabice obsahovala i potraviny, které maminka nevyužila a mnohdy tak docházelo k tomu, že ty potraviny nebyly efektivně využity," vysvětluje Lucie Chaloupková a vede mě do vedlejšího, o něco menšího skladu plného drogistického zboží. Tam jsou připravené například pleny nebo dětské krémy.

„Maminka, když nastoupí do azylového domu, vždycky dostane základní hygienický balíček, který obsahuje zubní pastu, kartáček na zuby, mýdlo, šampon, ubrousky, kapesníčky, prací gel a podobně," doplňuje Lucie Chaloupková.

Sklad potravinové pomoci v Trutnově

Nově si do trutnovského azylového domu pořídili ledničku. Podle novely zákona o potravinách, která platí od začátku roku, totiž obchodní řetězce musí nabízet neprodejné potraviny charitám. Jinak jim hrozí pokuty. V Trutnově tak charita bude mít nově k dispozici rychle se kazící potraviny.

Podmínky se podle Martiny Vágner-Dostálové podmínky právě dolaďují. „V tuhle chvíli domlouvám se zástupci obchodních řetězců podmínky a jakým způsobem si pro ty potraviny budeme jezdit. Jak to budeme distribuovat a jak často. Aby to vyhovovalo jim i nám."

Potravinová pomoc přitom v Trutnově není určená jen pro zmiňované matky s dětmi, ale třeba i pro další lidi v těžké životní situaci.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související