Potravinová banka v Hradci Králové nepřerušila činnost ani v době nouzového stavu a slouží dál

23. duben 2020

Potravinová banka v Hradci Králové sice po dobu nouzového stavu přišla o svůj hlavní zdroj potravin, přesto dokáže i teď pomáhat potřebným.  Funguje dál - a to přesto, že v těchto dnech není možné pořádat tradiční sbírky potravin. I přes výpadek hlavního zdroje potravin ale z banky mezi potřebné míří stále dostatek jídla.

„Situace, která nastala, tak nám znemožnila celostátní sbírku potravin. Co se ale zase naopak v této situaci podařilo, navázali jsme kontakt s celostátním projektem Mléko do škol. Z toho jsme získali nějaké potraviny," říká Vojtěch Šustek, předseda Potravinové banky v Hradci Králové.

Potravinová banka, Vysočina

S dary se přidalo i několik firem z krajského města nebo regionu.

Přispět do Potravinové banky můžete i vy

Čtěte také

„Dostáváme teď poměrně velké množství čerstvých potravin. Tam je problém v tom, že je musíme v krátkém čase distribuovat. Co nám velmi pomůže, tak to jsou trvanlivější potraviny. A takové, které jsou pro nás poměrně nedostupné a to jsou různé konzervy. Většinou je získáváme z potravinové sbírky, ale vzhledem k tomu, že ta nyní neprobíhá, tak nám tyto potraviny ubývají. Čili rýže, mouka, luštěniny, konzervy, dětské výživy."

Jídlo se potom dál rozdělí podle cílových skupin. Například mezi lidi bez domova se rozdávají potraviny, které se nemusí vařit. Do rodin míří takové suroviny, aby se z nich naopak vařit dalo.

Přispět na potraviny do Potravinové banky lze i na transparentní účet, který je uveden na webových stránkách banky.

I systém přidělování potravin má svůj význam, tvrdí Vojtěch Šustek.
„Cílem Potravinové banky je krátkodobě umožnit lidem překlenout tíživou životní situaci. To znamená, že my je tím svým způsobem vychováváme. Že jim dáváme buď nějaké polotovary, potraviny, které si oni musí ještě nějak zpracovat. A pomohou si tím vykrýt například ztrátový domácí rozpočet nebo podobně."

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.