Ve Dvoře Králové otevřeli noclehárnu. Snaží se pomoci lidem bez domova

2. prosinec 2013

Královédvorský sociální odbor provozuje od 1. listopadu noclehárnu pro lidi bez domova. Cena činí dvacet korun za přespání. Kromě snížení kriminality doufají pracovníci sociálních služeb také ve změnu aspoň jednoho lidského osudu.

Díky noclehárně snadněji přežijí lidé bez domova chladné zimní dny. Případně jim může pomoci s návratem do běžného života.

„Pokud jim pomůžeme, tak se omezí kriminalita. Hlavně i tihle lidé pocítí, že se dá důstojněji žít. Možná některé nadchneme pro motivaci ke změně,“ věří vedoucí sociálních služeb Marcela Hauke.

Na bezproblémový chod noclehárny dohlíží noční služba. Střídají se zde čtyři strážníci.Rozdají uživatelům povlečení, čaj, pečivo a případně oblečení. Mezi jejich úkoly také patří dohled nad dodržováním pravidel a sociální práce.

„Ptám se jich, jak se do situace dostali, jak by ji chtěli řešit. Zpravidla jsou na ulici nějakou dobu. Se svým životem jsou spokojení a řešit to nechtějí,“ říká jeden z dozorců Miroslav Kříž.

Lidé bez domova se mohou v noclehárně ubytovat mezi šestou a osmou hodinou. „Kdo přijde po osmé nebo v podnapilém stavu, není přijat. Nesmí vyvolávat konflikty a musí dodržovat zásady slušného chování,“ popisuje zaběhlou praxi Kříž.

Nejčastějšími uživateli noclehárny jsou muži kolem padesáti let. Ve většině případů bezdomovci svoji situaci řešit nechtějí. Vedoucí azylového domu a noclehárny Lucie Chaloupková ale věří, že v některých případech by se to mohlo zlomit.

Prvním krokem může být ochota podstoupit lékařskou prohlídku, protože uživatelé nemají povinnost takové vyšetření absolvovat.

„Některé lékařky byly nadšené, že jim přijde pacient, který u nich nebyl přes pět, sedm nebo dvanáct let. Zároveň byly lékařky, které nadšené nebyly. Nicméně u všech uživatelů se podařilo zajistit preventivní prohlídky,“ podotkla Chaloupková.

Bezdomovec (ilustr. foto)

Noclehárnu financuje Dvůr Králové z větší části z příspěvků od soukromých dárců. Celkové náklady na půlroční provoz se pohybují kolem půl milionu korun.

Od prvního listopadu má zařízení stálou klientelu. Podle předběžných průzkumů mělo pro bezdomovce ze Dvora Králové stačit pět lůžek. Pro velký zájem nyní přibudou další dvě.

Přestože by uživatelé měli zájem o celoroční provoz, noclehárna se uzavře posledního dubna.

autoři: Hana Novotná , ako
Spustit audio