Pusťte do své kuchyně „nový svěží vítr“ a zkuste vepřovou pečeni na švestkách. Nebudete litovat
Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu, ať už s kostí nebo bez a občas narazíte i na pečeni s tukovým krytím. Tu lze jen doporučit, díky němu nebude výsledná pečínka suchá a bude mít i lepší chuť.
Zatímco vepřová pečeně je název kusu masa, vepřová pečínka je výraz pro pokrm, který patří k pokladům české kuchyně. Oblíbené nedělní či slavnostní jídlo můžete pojmout různě. Klasika je na smetaně, ale skvělá je i s knedlíkem a různými omáčkami, lehčí varianta je pečení na zelenině.
Zkuste s námi vepřovou pečeni na švestkách. Určitě nebudete litovat.
Suroviny:
1 kg vepřové pečeně, 250 ml vývaru, 250 ml červeného vína, 100 g sušených švestek, 2 cibule, 2 lžíce sádla. 1 lžíce cukru, 1 badyán, malý kousek skořice, sůl, pepř
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vepřovou pečeni očistíme, osušíme a pořádně osolíme a opepříme ze všech stran. V pekáči rozehřejeme sádlo a pečeni ze všech stran opečeme dozlatova.
Pečeni dáme stranou, přidáme cibuli, osolíme a promícháme. Přidáme švestky, cukr, podlijeme vínem a vrátíme pečeni.
Dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 až 60 minut (podle velikosti). Podle potřeby podléváme a potíráme pečeni výpekem.
Když je pečeně upečená, dáme ji stranou a zakryjeme. Z pekáče vylovíme koření, zalijeme vývarem a provaříme. Část švestek uchováme, zbytek i s výpekem rozmixujeme na omáčku. Pečeni nakrájíme na tenké plátky a spolu s omáčkou podáváme.
Jako přílohu podáváme bramborové knedlíky.
Nemusíte se v receptu držet striktně vepřové pečeně, pečínku můžete připravit i z plecka nebo krkovice.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřová kotleta je oblíbený kus masa. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji se zeleninovým pyré
Vepřové maso patří u nás k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.
-
Zapečené vepřové maso se zelím a bramborem à la Živáňská. Sliny se budou sbíhat úplně všem!
Vepřové je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři v týdnu hledáme inspiraci v receptech co nejrychlejších, u víkendového oběda si rádi pochutnáme.
-
Plněné vepřové se švestkami na víně s rýží opravdu dokonale polechtá vaše mlsné jazýčky!
Milujete vepřové maso? Jeho výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka