Průhledné materiály jsou módní trend. Oko nemravy si přijde na své, směje se návrhářka Jitka Šedová

24. březen 2023

Co nás čeká a nemine na jaře? Pokud se na tuto otázku podíváme optikou módy, máme o budoucnosti docela jasnou představu. Všechny důležité kolekce už byly odprezentovány a tak je čas na pořádné shrnutí. Jak vypadá desítka nejsilnějších trendů nadcházející sezony? Lada Klokočníková oslovila módní návrhářku Jitku Šedovou.

Průsvitné materiály jsou jedním z velkých letošních jarních trendů. A může být průsvit skutečně až na tělo, nebo můžeme trošku ošálit pohledy mužů tím, že pod něj dáme třeba tělovou podšívku. Ale zkrátka průhledné materiály opravdu vévodí módním trendům.

Myslím si, že trend není o tom, že bychom ho měli mít od hlavy po paty. Ale vypíchnout si, co nám vyhovuje, co se nám líbí, nějaký detail.
Jitka Šedová, módní návrhářka

U nás zákaznice vyhledávají třeba tylové sukně. A velmi mne oslovil sametový tisk na jemném tylu. A aby to nebylo jen opravdu jako chytrá horákyně, tak jsem tam sice dala tenkou podšívku v podobě tělového tylu, ale zároveň zkrátka to je pro dámy, které se nebojí průsvitů. Pod to se nosí už jen šortky nebo dobře zvolené tělové prádlo. Já tomu říkám, že oko nemravovo si přijde letos na své.

Čtěte také

Lidé se nemusí řídit módními trendy, ale když vědí, co se nosí, tak je třeba něco zaujme a řeknou si, tohle by mi slušelo, to bych si docela ráda pořídila. Dáma nezkazí, pokud do svého šatníku zpátky zařadí saka. V poslední době jsou velmi in. V předchozích letech jsme je vyměnili za mikiny a svetry, ale volnější saka se vracejí zpátky do módy.

Pak se nám vrátily také bundy ve stylu bomber, ale nemusí to být klasicky jen na tělo, může být i delší. Určitě bychom neměli opomenout riflovinu, zároveň tyly a krajky. A co se týká šatů, dlouhé nebo krátké šaty, prostě co ženě sluší.

Mezi barvu sezóny patří takzvaná maggenta. Je to taková sytá růžová až skoro do vínova. A potom zelená, jasná, taková krásná limetková. Velmi dobře se tyto barvy kombinují a jdou k sobě.

Čtěte také

Ale zároveň jdou neonové barvy, růžová, zelená, žlutá, zkrátka neměli bychom se barev bát i, když je nám nějaký ten rok navíc.

Není samozřejmě potřeba být oděný přímo v této barvě, jde třeba jen o nějaký detail. Brož, šáteček, popřípadě detail na kabelce, nějaký přívěšek. Nebo kdo si rád lakuje barevně nehty, tak třeba prostě použít tuto barvu, popřípadě zvolit detail na obuvi.

Myslím si, že trend není o tom, že bychom ho měli mít od hlavy po paty. Ale některý si vypíchnout, co nám vyhovuje, co se nám líbí.

Zaznamenali jsme také široké kalhoty, ty dost dlouho nebyly.
Ano, široké kalhoty, takzvané marlenky. Ty tady opravdu dlouho nebyly a vrátily se nám do módy. Jsou vzorované, jednobarevné v pánském stylu trošičku a je to pěkná móda. Pro milovnice kalhot to může být takový kompromis. Když někdo řekne, měla bys nosit sukni, tak pokud jsou široké kalhoty a krásně široké nohavice, tak jde vlastně už o dlouhou sukni.

A nehrozí, že budeme v širokých kalhotách široké. Když se zvolí dobrý střih, když nebudou kalhoty příliš volné, budou mít třeba i puky, kapsy, nějaké členění, tak si myslím, že tohle určitě nehrozí.

Celou módní radioporadnu s Jitkou Šedovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.