Proočkovanost některých oblastí v našem regionu je velmi nízká. Kraj připravuje mobilní očkování

18. srpen 2021 10:52

V Královéhradeckém kraji má alespoň jednu dávku očkování proti koronaviru více než polovina lidí. V některých částech regionu je ale stále proočkovanost nízká, a tak kraj připravuje mobilní očkovací týmy.

Čtěte také

„Mezi oblasti, které jsou z hlediska proočkovanosti podprůměrné, patří například Novopacko nebo Jičínsko," říká mluvčí kraje Dan Lechmann.

A dodává, že si malou proočkovanost odůvodňují tím, že oblasti jsou méně dostupné.
„A obyvatelé nemají takovou motivaci odjet do města a nechat se očkovat. Byť těch možností je velká spousta a v každém okrese je nějaké očkovací místo."

Momentálně tak kraj připravuje mobilní očkování.
„Předpokládáme, že bychom spustili mobilní očkování právě v odlehlejších částech kraje, kde je proočkovanost nižší, takže právě na Novopacku a Jičínsku."

Čtěte také

Zájem o očkování klesá ale napříč celým Královéhradeckým krajem.

„Ovšem není to jen u nás v našem regionu, ale je to v celé republice. V Královéhradeckém kraji se očkovalo v době nejvyššího vzestupu očkování až 6 tisíc lidí denně. V posledních dnech je to zhruba 2,5 tisíce osob," říká koordinátor očkování pro Královéhradecký kraj Jaroslav Malý.

A doplňuje, že situace s proočkovaností je i navzdory nynějšímu klesajícímu zájmu dobrá.
„Máme podáno přes 570 tisíc dávek vakcíny a obě dávky nebo ukončené očkování, protože u vakcíny Johnson & Johnson je to pouze jedna aplikace, má téměř 280 tisíc lidí."

Očkování proti covid-19 v Královéhradeckém kraji

Například očkovací centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové podalo od začátku očkování více než 150 tisíc dávek vakcíny.

Čtěte také

„Noví zájemci o očkování dostávají termíny průběžně v řádu dnů. Například minulou neděli podalo naše očkovací centrum zhruba 700 dávek vakcíny," říká mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

V Královéhradeckém kraji se mohou lidé nechat naočkovat proti koronaviru kromě Fakultní nemocnice v Hradci Králové i na dalších 10 místech, kde také v určitých časech mohou využít očkování bez nutnosti předchozí registrace.

Spustit audio

Související