Očkování proti covidu bez předchozí registrace je teď už dostupné v celkem deseti městech kraje

28. červenec 2021

V Královéhradeckém kraji se ve středu 28. července začalo očkovat proti koronaviru bez nutnosti předchozí registrace na sedmi nových místech. Celkem tak tuhle možnost mají lidé v deseti městech kraje. Kde přesně a jaký je prozatím zájem o očkování bez registrace zájem zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Stojím přímo před očkovacím centrem Oblastní nemocnice v Náchodě. Tady se potkávají jak lidé, kteří se na očkování objednali, tak i ti bez registrace.

Čtěte také

Bez předchozího objednání se tady očkuje od pondělí 26. července. První den přišlo 13 lidí, z toho 5 už jen pro druhou dávku vakcíny. V úterý dorazilo bez registrace 21 zájemců.

Je to méně, než místní zdravotníci čekali. Vysvětlují si to tím, že se o této možnosti mezi lidmi zatím moc neví.

Tohle očkovací centrum v Náchodě je v provozu každý všední den od 7:00 do 15:30 hodin s krátkou polední pauzou. V sobotu se tady budou pod dohledem pediatra očkovat i děti ve věkové skupině od 12 do 15 let. Na prvního klienta bez registrace tady zatím dnes čekají.

Minulý týden jako první v kraji začala bez registrace očkovat proti koronaviru soukromá společnost v Jaroměři, v pondělí se kromě Náchoda přidali i zdravotníci nemocnice v Jičíně. Jaký je zájem tam?

Čtěte také

V Jaroměři chodí podle vyjádření jednatele společnosti Jiřího Veselého mezi 40 až 100 lidmi denně. Například v pondělí 26. července to byla téměř stovka. Pro vakcínu bez registrace si podle doktora Veselého chodí v Jaroměři hlavně mladší lidé.

A v Jičíně je zájem lidí o očkování bez registrace o poznání menší. V pondělí 26. července tam přišli jen 2 zájemci a v úterý potom 9. Je ale pravda, že se v jičínské oblastní nemocnici bez registrace očkuje pouze 3 hodiny denně.

Od středy 28. července nabízí možnost očkování bez předchozí registrace zdravotníci v dalších sedmi městech Královéhradeckého kraje.

Je to v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Hořicích, Vrchlabí a také v Hradci Králové. Vždy v předem určené dny a časy. Někde je to každý den, jinde například jen jednou týdně a třeba pouze odpoledne.

Čtěte také

V prvních třech zmiňovaných městech je očkovací místo v nemocnicích zřizovaných Krajským zdravotnickým holdingem. V Rychnově nad Kněžnou potom v tamním Společenském centru. V Hořicích se bez registrace očkuje v Levitově centru následné péče a ve Vrchlabí v tamní nemocnici.

Co se týče Hradce Králové, tak očkovací místo je tam nově v obchodním centru Atrium. Vakcínu tam mohou zájemci dostat ve všední dny mezi 13:00 až 18:00 hodinou.

A kdo na očkování bez registrace přijde, předloží zdravotníkům občanský průkaz a kartičku pojištěnce. Přijít mohou i zájemci, kteří první dávku vakcíny už dostali někde jinde třeba i po registraci a uplynula jim lhůta 21 dnů. Potom už nemusí nic řešit, stačí přijít na očkovací místo, kde se očkuje bez registrace. A zdravotníci už jejich původní registraci někde jinde zruší.

Na všech zmiňovaných místech se podle krajského úřadu momentálně očkuje vakcínou Pfizer.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka