V kraji se bude do konce týdne očkovat proti koronaviru bez rezervace minimálně v osmi městech

27. červenec 2021 08:41

Na několika místech Královéhradeckého kraje je momentálně možnost očkování proti koronaviru bez předchozí registrace. K Jaroměři v pondělí přibyla nabídka v Náchodě a Jičíně, další očkovací místa se otevřou ve středu 28. července. Do konce týdne by se tak mělo bez registrace očkovat minimálně v osmi městech. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Očkování bez registrace nabízí už také nemocnice v Jičíně a Náchodě. Kolik lidí si do nich během pondělí pro vakcínu přišlo?

Čtěte také

Rozhodně méně než zdravotníci čekali. V Náchodě to bylo za celý den pouze 13 lidí a z nich 5 dorazilo už jen pro druhou očkovací dávku. Nemocnice lidem starším 16 let nabízí možnost očkování bez předchozího objednání ve všední dny mezi 7:00 až 15:30 hodinou, kromě krátké polední pauzy.

A v Jičíně dostali v pondělí vakcínu proti koronaviru bez registrace dokonce pouze 2 lidé. Tam mohou zájemci ve všedních dnech přicházet mezi 8:00 až 11:00 hodinou.

První v kraji začala očkovat bez registrace soukromá společnost v Jaroměři a to minulý týden. V průměru tam podle zástupců této společnosti chodí 40 až 100 lidí denně.

V Královéhradeckém kraji se tak bez registrace očkuje na třech místech. Ve kterých městech stejnou službu nabídnou do konce tohoto týdne?

Čtěte také

Od středy 28. července mohou zájemci přijít pro vakcínu bez předchozího objednání také v Trutnově, ve Dvoře Králové nad Labem a Broumově.

Očkování bez objednání bude možné také ve Společenském centru v Rychnově nad Kněžnou, kde provoz zajišťují zdravotníci tamní nemocnice.

A ve středu by měli začít s očkováním bez registrace i v Hradci Králové, konkrétně v obchodním centru Atrium. Tam provoz zajistí zdravotníci hradecké fakultní nemocnice.

Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody očkování bez registrace?

Výhoda je jednoznačná, člověk nemusí nikde dopředu zadávat své údaje a hlídat si čas a hodinu, kdy si má pro vakcínu přijít. Pro očkování se tak může rozhodnout například po cestě z práce nebo při nákupu.

Nevýhoda je podle samotných lékařů v čase stráveném přímo v očkovacím centru. Zatímco registrovaní zájemci jsou často odbaveni v řádu několika minut, tak člověk bez registrace musí počítat s tím, že se drží o něco déle. Může přijít ve chvíli, kdy na vakcínu čeká někdo další. A určitý čas také zabere vyplnění potřebných údajů přímo na místě.

Spustit audio

Související