Očkování dětí proti koronaviru v ordinacích pediatrů by v Česku mohlo začít už tento týden

9. srpen 2021

Čeští pediatři mohou začít objednávat vakcínu proti koronaviru pro zájemce starší dvanácti let z řad svých pacientů. Umožňuje jim to smlouva mezi ministerstvem zdravotnictví a distributorem. Očkovat by tak někteří mohli už tento týden. Někteří ale kvůli minimálnímu množství objednávky váhají. Aktuální informace zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Smlouva mezi ministerstvem zdravotnictví a distributorem, tedy společností Avenier, je podepsaná od pátku, přes víkend pediatři dostali e-mail s prvními informacemi, dnes následoval další s podrobnostmi, které se týkají praktických věcí - například jak objednávat a nebo jak vakcinaci vykazovat.

Očkovat se zatím bude vakcínou od firmy Moderna, dvě dávky se podávají v intervalu 28 dnů. V jednání je i vakcína Pfizer, kde je mezi první a druhou dávkou o týden kratší rozestup. Co se týká účinnosti, lékaři obě vakcíny považují za srovnatelné.

Minimální objednávka vakcín do ordinace je 50 dávek. Je tohle množství pro pediatry optimální?

Není. Řada pediatrů podle svých slov tolik dávek vyočkovat nezvládne. Ideální množství objednávky by například podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hylleové bylo 10 dávek.

Čtěte také

Pediatři tak teď tak řeší, jestli vakcíny vůbec neobjednat, a nebo se třeba domluvit s některým ze svých kolegů na tom, že by se o ně podělili.

Vzhledem k tomu že je ale doba dovolených, jednání o případné spolupráci je podle lékařů komplikované.

Někteří pediatři počítají s tím, že nabídnou ve své ordinaci kromě dětí očkování i jejich rodičům, to by podle nich mohlo pomoct především v oblastech, kde je proočkovanost celé populace malá.

Jsou nějaké informace o tom, kolik dětských lékařů v příštích dnech nebo týdnech s očkováním proti koronaviru začne?

Odpověď na tuhle otázku v téhle chvíli nikdo nezná, tak to alespoň říkají zástupci zmiňovaného Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. Vše je podle nich příliš čerstvé.

Čtěte také

Jak bylo řečeno, první informace lékaři dostali o víkendu, řada z nich dnes od rána ordinovala a teprve teď tak řeší nebo budou řešit, co dál. Řekl mi to třeba pediatr Štefan Hrunka, který má ordinaci v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku.

Ten měl minulý týden dovolenou, další má celý příští týden. Teď zjišťuje případný zájem svých pacientů, pokud vakcínu dnes objedná, dostal by ji podle svých slov nejdřív příští pondělí. To je ale na dovolené a očkovat tak v ideálním případě začne 23. srpna.

Někteří jeho kolegové jsou na tom ještě hůř a odhadují, že reálný pro začátek očkování dětí jsou spíš první dny v měsíci září.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.