Prodlevy při vydávání stavebních povolení brzdí stavby a opravy silnic a mostů

20. leden 2018 10:30

V Chlumci nad Cidlinou chtěli na podzim dokončit opravu některých komunikací. Místo toho musí místní i přes zimu domů po staveništi. Proč? Chyběl jeden papír - stavební povolení na dokončení prací. A Chlumec není v tomhle ohledu ojedinělý, úřady jsou zahlceny množstvím žádostí a termíny se prodlužují.

V Chlumci nad Cidlinou se na jaře loňského roku změnily ve staveniště ulice Komenského a Mládežnická. Jediné, co chybělo pro to, aby bylo vše hotovo už na podzim, bylo podle starosty stavební povolení. To město získalo teprve v posledních dnech.

Problém podle starosty Chlumce nad Cidlinou Miroslava Uchytila z KDU-ČSL způsobila změna zákona, která v roce 2016 sebrala možnost vydávat stavební povolení pověřeným obcím, jejichž úředníci měli a mají s touto agendou zkušenosti. Takových obcí je v republice 183, místo toho teď vydává stavební povolení výhradně obec s rozšířenou působností.

Pro Hradec Králové a okolí je to právě jen hradecký magistrát - a tamní úředníci nestíhají.

Podle mluvčího Petra Vinkláře je důvodů několik. Ekonomice se daří, takže se hodně staví, navíc jsou tu různé dotační programy a žádostí je opravdu hodně. Navíc se oddělení pozemních komunikací odboru dopravy hradeckého magistrátu musí zabývat i posuzováním nahlášených změn, které se objeví v už schválených projektech.

Kontrolní den odhaloval co je na stavbě v pořádku i v nepořádk

A je tu i personální problém, říká Petr Vinklář: „V tuhletu chvíli chybí minimálně dva zaměstnanci. Tabulkově má tohle oddělení 5 lidí, což je standartní stav. V dnešní době zde pracují dva lidé a jeden na částečný úvazek.".

A to ještě ten jeden na částečný úvazek je úředník, zapůjčený právě z Chlumce nad Cidlinou. Magistrát ale nemá moc možností, jak nalákat lidi nové: zákon stanoví jasně maximální možnou výši odměny a zároveň i požadavky na vzdělání. Soukromé sféře město podle Petra Vinkláře konkurovat nemůže.

Jakých staveb se tento problém týká především? Jedná se o silnice, třeba i o ty, které spravuje a opravuje kraj, ale i o mosty nebo další podobné konstrukce. Dotknout se to může i v poslední době hodně diskutovaného mostu ve Svinarech.

Mluvčí magistrátu Petr Vinklář jen krčí rameny: „Tak vzhledem k počtu žádostí, které odbor dopravy v současné době vyřizuje a ke všem uvedeným okolnostem, je dodržení standartní lhůty pro vydání stavebního povolení na most ve Svinarech spíše nepravděpodobné."

03172805.jpeg

A není tedy jisté, jestli nakonec zveřejněné termíny konce objížďky a zprovoznění nového mostu budou platit. Ostatně na Královéhradeckém magistrátu jsou některé projekty podle Miroslava Uchytila v pořadníku už i déle než deset měsíců a hrozí třeba ztráta dotačních prostředků nebo nezahájení stavby.

Má tato situace řešení? Podle starosty Chlumce nad Cidlinou Miroslava Uchytila má. Je prý sice jedno jediné, ale je. Bylo by prý potřeba, aby se zákon znovu upravil a po aktuálních zkušenostech vrátil vydávání stavebních povolení zpátky na pověřené úřady.

„Ti úředníci ze stavebních úřadů v těchto obcích tuto agendu umí. Oni mají ty zkoušky odborné způsobilosti. A jde jen o to, aby byla vůle v parlamentu toto vrátit zpátky na pověřené úřady," říká Miroslav Uchytil.

autor: lcz
Spustit audio

Související