Oprava silnice vedoucí Kopidlnem má půlroční zpoždění. Město se obává, jak bude vypadat zimní údržba

14. listopad 2017 10:45

Semafory, rozkopaná silnice, dělníci, technika. Tak to teď vypadá v centru Kopidlna. Oprava komunikace procházející městem má zpoždění. Zdržely ji mimo jiné archeologické práce. Do zimy dělníci rekonstrukci nestihnou.Vedení města má obavy z toho, jak bude v zimě v centru vypadat zimní údržba. 

„Já tady zrovna bydlím, tak je to hrozné. Nejhorší jsou kamiony. Silnice jsou děravé a v noci tedy nedodržují vůbec rychlost," stěžuje si paní Kristýna, která bydlí poblíž náměstí v Kopidlně.

Podobně reaguje i její kamarádka: „Chceme, aby to tady bylo hezké, to je pravda. Ale v našich letech už nám to jde na nervy."

Archeologové už na hlavní části silnice své práce skončili. Do konce listopadu bude podle starostky Hany Masákové z ČSSD kompletně hotová jedna část vozovky. A to ta směrem k městskému úřadu: „Pak by se měl pustit průjezd městem. Odstraní se tedy semafory a auta by měla jezdit každá po své polovině silnice. Tedy jedna část bude jezdit po té nové části a druhá po té vyfrézované. Neuděláme s tím vůbec nic. Jen se opravdu hrozíme toho, abychom v zimě tu údržbu přes to náměstí nějak ukočírovali."

Semafory

Technika se bude na náměstí dostávat komplikovaně. A to kvůli nerovnosti terénu.

„Víme, že i ty kamiony, které tudy projíždí, že se tam dostáváme do fáze, kde je spousta výmolů. A je to nebezpečné, třeba když do toho naprší. Protože se nám tady tvoří obrovské kaluže. Ta nová část silnice bude o kousek výš. Protože v rámci celého projektu revitalizace náměstí se tam dostáváme do jiných výšek. A tím pádem musíme vyřešit i tento problém," říká Hana Masáková.

Do konce roku chce vedení města stihnout položit část kanalizace a přeložky vodovodu. Ty by se stihnout měly. Daleko problematičtější to bude se zmíněnou kanalizací.

„Kanalizace se zastavila opět z důvodu archeologických nálezů. Tedy tam čekám na kontrolní den, jaký bude výstup. Podle toho si řekneme, do jaké fáze budeme mít kanalizaci hotovou," doplňuje Hana Masáková.

Semafory se na hlavní tah městem vrátí v březnu a dělníci začnou s opravou druhé části silnice. Opět nastoupí archeologové. Kompletně hotovo by podle starostky mělo být začátkem června příštího roku. Což představuje půlroční zpoždění.

Spustit audio