Pro 63 studentů z Asie začala letní škola na Univerzitě Hradec Králové. Zajímá je česká kultura

5. červenec 2018 10:09

Víc než šedesát asijských vysokoškoláků bude měsíc studovat na fakultě Informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Do Čech přijeli poznat nejen naši kulturu, ale také některá místa v Česku. A pak samozřejmě získat nové zkušenosti s výukou v jejich oboru. 

Dobrý den, Česká republika je moc hezká, to říká nářečím jednoho z kantonů v Hongkongu čtyřiadvacetiletý student Man Ka-Shing.

Stejně jako jeho kolegové z Japonska, Malajsie a Tachaiwanu, přijel na měsíční studijní pobyt do Hradce Králové: „Rád bych poznal jaký je život v České republice. A nejen z pohledu turisty. Zajímá mě česká kultura, ale samozřejmě i věci, které se nemůžu naučit doma v Honkongu. Tím myslím rozšířit si obzory v mém studijním oboru, což je elektronické inženýrství."

Jak si poradí studenti Univerzity Hradec Králové s jazykem budoucnosti - čínštinou?

02565655.jpeg

Dlouhodobá spolupráce mezi Univerzitou Hradec Králové a pěti předními vysokými školami na asijském Tchaj-wanu nese ovoce. Náměstkyně Ministerstva školství Čínské republiky Tchaj-wan paní Lucie S. Lin jednala v úterý 16. září 2014 v Hradci Králové o možnostech výuky čínštiny, jejíž přiměřené zvládnutí hradeckými studenty a akademickými pracovníky se jeví jako základní předpoklad pro rozšíření dosavadních kontaktů.

Studenty na fakultě přivítal i děkan Josef Hynek, který potvrdil že spolupráce s asijskými vysokými školami a hradeckou univerzitou funguje už několik let: „Naše fakulta má poměrně dlouhou tradici spolupráce s asijskými univerzitami. Protože, když si vezmete, tak veškerá nositelná informatika, informační technologie, většina z nich je právě vyráběna v asijských zemích, odkud pochází naši studenti. Takže fakulta už před léty uzavřela smlouvy s univerzitami právě v těchto zemích, kde většina naší elektroniky vzniká. Kde jsou univerzity, které se těmito technologiemi zabývají."

A doplňuje: „Naši studenti tam dlouhodobě jezdí. A říkali jsme si, protože ne každý student je ochoten a schopen vycestovat na půl roku nebo dokonce na celý rok, že by bylo proma mít i takovou šanci na léto. A proto organizujeme tyto letní školy. Studenti přijedou na měsíc, něco se naučí a současně poznají Českou republiku. Vytvoří si nové vztahy, nová přátelství."

Letní škola pro asijské studenty na Univerzitě Hradec Králové

Při měsíčním pobytu tedy budou poznávat nejen kulturní odlišnosti a krásy Česka, ale samozřejmě budou i studovat.

„Každý týden mají naplánovanou celou řadu přednášek. Podle toho, který proud vzdělávání si právě vybrali, budou pracovat buď ve skupinách, nebo budou pracovat individuálně v laboratořích a budou programovat. Vedle toho mají samozřejmě naplánovanou celou řadu setkání s našimi profesory, kde máme takzvané academic-talk. Na zadané téma s nimi příslušný profesor diskutuje. Dále mají na programu návštěvu nejrůznějších firem a institucí. Studenti pojedou do výkladní skříně českého průmyslu do Škodovky. Pojedou do Foxconnu, pojedou do Microriscu do Jičína a do dalších firem, kde jim ukážeme, jak v České republice probíhá výroba toho, čím jsme potom schopni se pochlubit," doplňuje Josef Hynek.

A kromě studia navštíví také Prahu, Kutnou Horu, nebo ZOO ve Dvoře Králové nad Labem. Zpátky domů se budou asijští vysokoškoláci vracet až na začátku srpna.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související