Jaké to je, mít vlastního koně. A Seznamka zvířat. Úspěšné projekty studentů Univerzity Hradec Králové

7. červenec 2017

Ve studiu jsme přivítali šikovné studenty Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Anetu Svatoňovou a Tadeáše Němce. Jde o vyhlášenou, několikrát oceněnou fakultu. Jednou dokonce i titulem Fakulta roku.

Tak co vás sem do Hradce Králové přivedlo, Aneto?
Mě sem přivedlo to, že jsem bakalářské studium absolvovala na jiné univerzitě a už jsem v ní nechtěla pokračovat. FIMka mě nadchla svým přístupem a možnostmi, které nabízí. Je tady spousta praktických předmětů, hodně se dá skloubit i podnikání s touto univerzitou a různé další aktivity. Jsem tady strašně spokojená a asi bych už neměnila. A vůbec se mi odsud nechce.

Tak to je krásné. Já myslím, že to se musí všem vašim profesorům na univerzitě hezky poslouchat. Tadeáš se dostal jak na FIMku?
Já jsem na střední škole studoval programování. A chtěl jsem v tom pokračovat. Ale ne přímo být koncový ajťák. Ale třeba vést ten tým. Tak jsem si vybral tento obor.

Všechny zkoušky už máte hotové, nebo jste si něco nechali na léto a na prázdniny?
Hotovo, rádi cestujeme.

A chystáte se tedy někam cestovat?
Určitě, ale pravděpodobně asi až v září, protože já mám bohužel víkendy rezervované pro svatby a líčení. Takže jsou rok dopředu rezervace, které nemohu odmítnout. Já ve svém volném čase líčím prostě nevěsty.

Když porovnáte studentský život na vysoké škole a na střední, tak to je asi velká svoboda. Jak je to dnes?
Je to taková past na studenty. Protože když přijdete z toho drsného režimu ze střední školy najednou na tu vysokou, zjistíte, že vlastně nic nemusíte. Tak je to hodně o vás, jak si to zorganizujete. Jestli půjdete dolů a necháte se strhnout, nebo si udržíte disciplínu. Ale myslím, že my, studenti na navazujícím studiu, už to máme zvládnuté.

Aneta Svatoňová a Tadeáš Němec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když studujete tu informatiku, musíte chodit ještě fyzicky k profesorům, nebo už se dají dělat zkoušky i elektronicky?
I elektronicky na počítačích. Prostě systém vám vylosuje z 200 otázek třeba 20 a vy odpovídáte A, B, C, D a učitelé to pak zkontrolují.

My jsme si vás dnes pozvali proto, že jste oba se svými nápady uspěli v jedné soutěži. Tadeáš byl se svou seznamkou zvířat druhý. A Aneta zvítězila s projektem Jezdecká škola. Co to bylo za soutěž?
Byla to soutěž v rámci univerzity, v rámci kurzu Podnikání v praxi. Je to ve spolupráci s Technologickým centrem, kdy nám chodili lektoři v průběhu roku a dělali nám praktické přednášky na téma podnikání. V rámci toho jsme měli potom dvakrát prezentace a výsledný závěr této soutěže bylo, udělat veletržní stánek. Takže jsme měli na naší fakultě i koně, kterému se ta prezentace hodně líbila.

S čím jste tedy přišli? Oba ty vaše nápady jsou zaměřené na zvířata. Tak můžeme začít Aneto, u vás, protože jste zvítězila. Jezdecká škola?
Já bych to úplně nenazývala školou, spíš takový dětský klub s možností ježdění. A ono je to takové výjimečné v tom, že děti mají možnost opravdu si vyzkoušet, jaké to je mít vlastního koně. Není to jen o ježdění, učí se všechno, čistí, dělají veškeré práce kolem stáje. Pracují s těmi koníky a opravdu si s nimi tvoří vztah. Je to individuální přístup, kde opravdu oni umí i zaplétat hřívu, šamponují, myjí a zapojují je úplně do všeho, jako dospělé. Prostě postarat se o koně a naučit se, co to obnáší.

A váš vztah k přírodě?
Já tomu i trošku říkám taková jako zkouška, jestli to dítě toho koně doopravdy chce. Protože tím, že si vyzkouší úplně všechno, tak zjistí klady, i ty zápory.

Aneta Svatoňová a Tadeáš Němec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tadeáši, a co vy. Ta seznamka mě zajímá. Seznamka pro zvířata, pro domácí mazlíčky. Takže hlavně pro psy?
Hlavně je to ze začátku pro psy, ale pak v podstatě i pro ostatní zvířata. Protože třeba kamarád má plazy. A ten had stojí v řádech tisíců korun. A najít pro něj partnera je na internetu dost problém. Takže seznamka vám najde toho opačného partnera pro vašeho mazlíčka. Úplně pro všechna zvířata. Ze začátku to bylo tedy pro psy, pak i na kočky, na plazy, a teď v podstatě na cokoliv.

Vaše projekty jsou oba zaměřené na zvířata. Já jsem si vzpomněl na jeden takový taky projekt, mobilní aplikaci Zvíře v nouzi, kterou vaši kolegové studenti vymysleli a uvedli do života. To je věc, která funguje a je praktická. Nechali jste se třeba tímhle inspirovat? Nebo proč ta zvířata? Máte k nim osobně nějaký vztah?
Já jsem měla vztah ke zvířatům odjakživa. A v 15 letech jsem dostala svého koně. To byla ta věc, která mě inspirovala. Věděla jsem, jaké to bylo před tím. Strašně jsem chtěla koně dostat, ale rodiče byli proti. Protože já měla hrát na klavír nebo dělat různé všemožné aktivity. A pak se mi to podařilo. Ale ten pocit dítěte, které chce a nemůže, tak to je to, co mě dnes žene dopředu. Umožnit to těm dětem a začít mnohem dřív. Dětský klub s možností ježdění na koni.

Tadeáši, co vy a zvířata?
My máme doma pejska. A právě jsme hledali fenu na krytí a nemohli jsme žádnou najít. A s kamarádem jsme dostali nápad, že by se hodila nějaká taková seznamka, kde byste mohli najít toho opačného zvířecího partnera. A třeba si tam vybrat, aby byl do 30 kilometrů, abyste pro něj nemuseli jet někam do Prahy.

Takže také osobní zkušenost a prožitek. To se mi moc líbí. Tak pojďme k té jezdecké škole, nebo klubíku pro děti. Starat se a naučit se vnímat to zvíře. Jak to funguje v praxi, je to jen pro děti?
Primárně je to pro děti. Samozřejmě, když přijde někdo, že by chtěl darovat nějaký zážitek, tak jsem měla i paní, které bylo 65 let a poprvé v životě si sedla na koně. Splnila si svůj sen Ale v praxi to probíhá tak, že děti chodí buď individuálně, nebo ve skupinách, podle toho, kolik jim je roků, protože mám i děti, kterým jsou 4 roky. A vždy přijdou minimálně na 2 hodiny s tím, že si koníka vyčistí a postarají se o to, co je potřeba. Pak jdeme jezdit a po tom ježdění si obstarají zase úplně vše. Máme k tomu dva koníky, Marušku a Máju, takže to se i dětem dobře pamatuje. Je to kousek od Hradce Králové v Hradišti na Písku.

A kolik dětí už jste takto zlákala, Aneto?
Momentálně nastálo chodí 10 dětí. Ten zájem je obrovský, ale mé kapacity omezené. Takže v současné době plánujeme i v rámci univerzity dalšího výběrového projektu dotační podklad pro větší areál a rozšíření této služby. Udělat z toho opravdu velký projekt. Protože pořád tam je ta vize, poskytnout dětem opravdu dobré zázemí. A do budoucna bych určitě tuto možnost ráda rozšířila.

Tak to je ten vítězný projekt. Tadeáši, teď ještě k vám, k té seznamce. Jak to funguje? Jsou to nějaké webové stránky tedy?
Budou to webové stránky. Zatím je to v realizaci, teď se dělá grafika. Je tam trochu problém s financemi, ale to se snad dořeší. Na programování mám kluky, já jsem tedy také programátor, takže částečně se na tom vývoji budu podílet. Ale seznamka by měla být asi za půl roku oficiálně spuštěná.

Aneta Svatoňová a Tadeáš Němec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nenapadlo vás udělat seznamku pro lidi, nejen pro psy? Protože spousta lidí se seznámí právě přes své domácí mazlíčky.
Určitě. Je to v plánu po tom, co vyjde ta webová aplikace. Udělat aplikaci na mobily, na všechny platformy nejlépe. A tam by nějaký uživatel prostě se svým mazlíčkem založil událost, třeba venčení psů v Balinách, prostě neomezený počet lidí. A ostatní lidé by dostali notifikaci do mobilu, že je nějaká akce teď v sobotu a mohli by tam přijít se svými mazlíčky. Samozřejmě povinný by byl obojek a košík. A nějaký detaily k tomu napsat. Jestli bude nějaký piknik, nebo co si vzít s sebou. A pak už záleží jen na nich, jestli si padnou do oka.

Tadeáši, jak se ti líbí Anetin projekt?
Je to fajn nápad. Hlavně je super, že už to funguje. Že to má ty lidi a vyučuje děti.

Aneta, co říkáte na Tadeášovu seznamku?
Ten projekt mi přijde jednoznačně zajímavý a nevšední. Já jsem to ještě neslyšela, pro mě to je třeba až trošku ujeté, ale líbí se mi to.

A teď mi řekněte, co budoucnost? Předpokládáte, že vám to třeba jednou bude vydělávat?
Určitě. Nejen jezdecká škola je věc, která, které se věnuji. Ale já stoprocentně vím, že bych ráda v podnikání pokračovala a myslím si, že FIMka mi k tomu dává úplně skvělé zázemí. Protože ty věci jsou praktické a cokoliv se potřebuji dozvědět, tak to se dozvím. A dostane se mi toho, co žádám.

A Tadeáš?
Určitě, seznamka je taky rozmyšlená tak, aby to nějaké peníze přinášelo.

Nezbývá než popřát, ať se vám a těm vašim šikovným projektům daří. A také ve škole, na FIMce na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové.

autor: jak
Spustit audio