Jak si poradí studenti Univerzity Hradec Králové s jazykem budoucnosti - čínštinou?

17. září 2014

Dlouhodobá spolupráce mezi Univerzitou Hradec Králové a pěti předními vysokými školami na asijském Tchaj-wanu nese ovoce. Náměstkyně Ministerstva školství Čínské republiky Tchaj-wan paní Lucie S. Lin jednala v úterý 16. září 2014 v Hradci Králové o možnostech výuky čínštiny, jejíž přiměřené zvládnutí hradeckými studenty a akademickými pracovníky se jeví jako základní předpoklad pro rozšíření dosavadních kontaktů.

Rektor Univerzita Hradec Králové Josef Hynek říká, že učit by se mohla čínština v Hradci Králové už v příštím roce.

Program náměstkyně tchajwanského ministra školství, kterou mimo jiné pojí i osobní přátelství s rektorem hradecké univerzity profesorem Josefem Hnykem, navazuje na řadu úspěšných počinů mezi Hradcem Králové a školami na Tchaj-wanu. Za dobu smluvního partnerství již obě strany vypravily do partnerské země na tři stovky studentů k semestrálnímu studijnímu pobytu.

Lucia S. Lin s rektorem Univerzity Hradec Králové prof. Josefem Hynkem

S nadsázkou řečeno tak Univerzita Hradec Králové naplnila již jedno středně velké letadlo svými studenty, kteří se vydali studovat do Asie, a shodně tomu bylo i v opačném směru v případě kolegů tchajwanských.

Kromě neocenitelných zkušeností a profesního a osobního obohacení mnoha stážistů se může spolupráce mezi oběma stranami vykázat i milým výsledkem mimoakademické povahy. Výměnným pobytům vděčí již dva manželské páry ze své seznámení, přičemž v obou případech se jednalo o českého studenta Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové, který si na ostrově dříve zvaném Formosa nalezl kolegyni a posléze budoucí manželku.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio