Příroda není na jedno použití! V Českém ráji to podtrhují cvičné exkrementy jako Lesní překvapení

4. srpen 2022 08:37

Ojedinělý osvětový program pro děti a rodiče s názvem Lesní překvapení bude pokračovat každé pondělí v autokempu Sedmihorky v Českém ráji až do konce prázdnin. Cílem je snížení „lidských stop“ v přírodě. Víc se dozvíte v reportáži, v níž vám  Lesní překvapení reportérka Vlaďka Wildová odtajní. 

Příroda není na jedno použití, ona se bez nás obejde, ale my bez ní ne, předesílají pořadatelé Lesního překvapení - ojedinělého osvětového programu pro děti a rodiče. Program je součástí kampaně v Českém ráji, která z iniciativy Sdružení Český ráj, ve spolupráci s ochránci přírody, platformouu Travelbakers a obcemi začala vloni.

Lesní překvapení v autokempu Sedmihorky vám odtajní reportáž redaktorky Vlaďky Wildové. Účastníky enviromentálního programu provázela Andrea Stárková ze Střediska ekologické výchovy Český ráj.

Vlhčené ubrousky, postrach lesů, vod a strání

Český ráj a další turisticky exponované oblasti trápí poslední roky problem s lidskými exkrementy a vlhčenými ubrousky, které mění celkový pohled na turistickou destinaci a jednotlivé atraktivity.

Čtěte také

„Lidských stop v přírodě Českého ráje přibývá a už je to opravdu nepříjemné. Proto cítíme potřebu s tím něco dělat a jednou z možností je právě i osvětový program Lesní překvapení. Účastníci, kteří se s námi vydávají do sedmihorského lesa, předem nevědí, co je čeká. Někteří jsou ze začátku možná zaskočeni, překvapeni, ale pak vzniká určitá atmosféra sounáležitosti, kterou dokáží svou bezprostředností posílit hlavně děti,“ přibližuje Andrea Stárková.

A dodává, že problémem nejsou samotné exkrementy, o ty se příroda postarat umí. „Když jí pomůžeme a lesní překvapení zahrabeme, pak si s ním snadno poradí různí chrobáci, larvičky a červíci. Problémem bývá, čím se utíráme. V přírodě by to měl být úplně obyčejný nenavoněný toaletní papír, rozhodně ne vlhčené ubrousky. Ty se přirozeně nerozloží, žádný brouk ani jiný živý organismus si s nimi neporadí.“

Toaletní lopatka

Jak říká ředitel Travelbakers Pavel Pichler: „Cílem kampaně je poukázat na tento problém a vnuknout myšlenku do hlav návštěvníků, aby o tomto tématu začali přemýšlet. Dalším cílem je celková environmentální osvěta a zlepšení informovanosti návštěvníků. Byla vytvořena mapa toalet, které jsou v Českém ráji k dispozici a ve spolupráci s informačními centry je pravidelně aktualizována na webu wcvraji.cz.“

Chrobáci z vás budou mít radost

Pak už si zájemci, kterých bylo tentokrát opravdu hodně, převzali tréninkové hovínko spolu s kouskem toaletního papíru a šli si vyzkoušet, jak ho nejlépe a přirozeně uklidit, aby les, ale ani naše oči, nos, případně i boty, „nezatížilo“.

Šest zásad ohleduplného návštěvníka přírody

Je samozřejmě žádoucí nezahrabávat přímo na cestě, ale nejlépe někde u stromu, protože ten z takového daru také rád vyžije. Důležité je umět si udělat patou nebo klacíkem jamku, výtvor tam položit i s toaletním papírem - a hezky zahrabat.

Pak Andrea vybrala ze skupiny dobrovolníky, kteří se na chvíli stali inspektory a kontrolovali, jestli je tréninkový vzorek dobře zahrabaný. Všem se dařilo, proto je mohla odměnit samolepkami s nápisem „Příroda není na jedno použití“ a razítkem.

Další osvětový program s názvem Lesní překvapení, který je kampaní proti znečišťování turistických míst, bude v autokempu Sedmihorky v Českém ráji pokračovat až do konce prázdnin každé pondělí od 16 hodin.

A co na závěr ze Sedmihorek vzkazuje Andrea Stárková ze Střediska ekologické výchovy Český ráj našim posluchačům? „Příroda není na jedno použití: ona se bez nás obejde, ale my bez ní ne.“

Spustit audio

Související