Příroda je náš největší obchodní partner, říká „první dáma“ českého zemědělství Monika Nebeská

20. duben 2023

Návštěva u nové předsedkyně Zelinářské unie Čech a Moravy Ing. Moniky Nebeské, předsedkyně Zemědělského družstva ve Všestarech na Královéhradecku. Její jméno ji přímo předurčuje k tomu, aby se měla neustále nebesky. Redaktorka Jiřina Šmídová se ptala na počasí, kterému neporučíme, na ekologii i na cibuli s ochrannou známkou. 

Čtěte také

Monika Nebeská má takříkajíc v uvozovkách na svědomí, že se zemědělství v okolí Hradce Králové velmi daří. Kdo by neznal všestarskou cibuli, královnu všech kuchařek a pokrmů. „Družstvo se podařilo proměnit v moderní a stabilní podnik. Z největšího producenta cibule jsme se stali největším producentem brokolice,“ usmívá se Ing. Monika Nebeská.

„V roce 2009 jsem se stala ředitelkou a předsedkyní představenstva a na to jsem docela hrdá. Protože jsem byla možná historicky první ženou předsedkyní představenstva zemědělského družstva v České republice. A spolu s kolegy se nám podařilo družstvo kapitálově posílit a transformovat v moderní a věřím, že stabilní podnik, doplňuje.

„Zemědělství jsem si nezvolila, ale ono si našlo mě, původně jsem chtěla být učitelkou. Vždy jsem byla s dětmi, po promoci na vysoké škole jsem mimo jiné čtyři roky učila na střední průmyslové škole strojní ekonomiku, účetnictví a výpočetní techniku. A k tomu jsem dělala pro několik firem účetnictví. Když jsem učila třetím rokem, tak jsem byla oslovena jedním studentem, který si dodělával maturitu, že jeho strýc shání ekonoma do zemědělského družstva. Měla jsem dvouleté dítě a byla jsem s ním sama. Tak jsem si říkala, že to půjdu zkusit. Ovšem měla jsem dvě podmínky. Že musí pro syna zařídit školku a pro mne nějaké vozidlo, abych se do práce mohla dostat. Obojí jsem dostala, tak jsem to zkusila a zkouším dodnes, usmívá se.

Zemědělské družstvo Všestary
s láskou pečuje o sebemenší kousek půdy, který mu byl s důvěrou svěřen do opatrování. Važme si vlastních produktů. Chová skot především pro výrobu mléka, z něhož se vyrábí i sýr Niva. Zaměřuje se na pěstování Všestarské cibule, brokolice pšenice, cukrovky i sóji GMO free.

„Já si sny plním vlastně pořád, protože každý den má svoji krásu. Každý den má samozřejmě své plusy i minusy. Ale vím, že bych chtěla mít kolem sebe pořád skvělé lidi co mám. Jim bych také i touto cestou chtěla strašně moc poděkovat za to, co dělají. A jak tu svoji práci mají rádi, říká Ing. Monika Nebeská.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související