Přibližně každá třetí žena a každý čtrnáctý muž zažívají během života různé formy domácího násilí

15. únor 2023 08:08

Oběti domácího násilí často nemají možnost utéct před agresorem ze společné domácnosti - chybí jim k tomu nové zázemí nebo peníze. Pomoci těmto lidem teď chce nově vzniklá dobročinná organizace s názvem Věřím ti, která pomůže s nalezením nouzového ubytování a poskytne například i právní nebo psychologickou pomoc. Spoléhat chce na příspěvky dobrovolných dárců.

Ve většině případů domácího násilí oběť nikdy nevyhledá pomoc a neobrátí se na policii. Vyplývá to ze statistických údajů vlády. Změnit to chce nově vzniklá organizace Věřím ti.

Čtěte také

„Lámal mi ruce i nohy, bil mě do obličeje. Poslední kapka byla, když mě zbil a zlomil i horní čelist. Nejhorší bylo, že ho měl člověk ze začátku rád.“ Paní Věru přes 30 let týral a bil její bývalý manžel. Neměla přístup ke společným penězům, nemohla se svévolně pohybovat.

Před několika měsíci se definitivně rozhodla k odchodu ze společné domácnosti. A podařilo se jí to. „Neměla jsem ani žádné oblečení, nic. Byla jsem jen v montérkách, v tričku a v bundě, když jsem od něj odešla.

Nejdříve si paní Věra musela najít bydlení. Výdaje na první nájem v narychlo sehnaném bytě, kauci, poplatek makléři, základní vybavení bytu, oblečení a osobní věci vyšly zhruba na sto tisíc korun. Ty si musela půjčit v bance. Teprve pak šla na policii.

Čtěte také

Pachatele rychnovský okresní soud poslal zatím nepravomocně na 3 roky za mříže. Právě nemožnost odejít od agresora je pro oběti často zásadní a neřešitelný problém. Současné možnosti nouzového ubytování jako azylové domy zdaleka nestačí. Říká to nově vzniklá organizace Věřím ti.

„My jsme připraveni poskytnout krátkodobé ubytování pro oběti, aby situaci mohly začít řešit z bezpečného místa. Není reálné podat trestní oznámení na manžela či manželku s tím, že mne doma bije a zůstávat přitom ve stejné domácnosti, popisuje zakladatelka projektu Tereza Otavová z Týniště nad Orlicí, která oběti právně zastupuje.

Organizace tak pomůže naplánovat oběti útěk, najít náhradní byt, v případě akutní hrozby fyzického násilí i například hotel a zajistí základní potřeby, které zaplatí. Peníze na to shání od dobrovolných dárců.

Čtěte také

Organizace poskytuje i právní a psychologickou pomoc nebo také odborné vzdělávání. „Máme nasmlouvané advokáty a psychology napříč celou republikou. A vždy domluvíme toho, kdo bude té konkrétní oběti nejblíže.

V poslední době některé neziskové organizace, a teď i Věřím ti, poukazují na nízké tresty pro pachatele.

Zpřísnit postup úřadů proti domácímu násilí by měla nová jednotná definice domácího násilí, kterou vláda připravuje.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související