Každá společnost je tak silná, jak se dokáže postarat o své slabé. Domácí násilí a projekt Právo žít

31. březen 2022

Našimi hosty jsou rytíři rakouského řádu Ferdinandus orden 1561 Petr Kábrt a Ivan Dubec, kteří pomáhají potřebným. Pomáhají obětem násilných nebo jiných činů a spolupracují s hradeckou lékařskou fakultou, se kterou vytvořili unikátní projekt s názvem Právo žít. 

Můžete nám krátce váš rytířský řád představit?
Máme tradici od roku 1561, tedy letos slavíme 462 let existence řádu. Jsme mezinárodní humanitární organizace a naší cílovou skupinou, které se věnujeme, jsou především rodiny příslušníků bezpečnostních sborů jako armády, policisty, ale také integrovaného záchranného systému hasičů, záchranky a dál. Pomáháme jim, když se přihodí nějaká nevinnost nebo když někdo v souvislosti se službou těžce nemocní, vážně se zraní nebo dokonce zemře.

Naše společnost má vysoké morální hodnoty. Ty bychom měli vyžadovat od sebe samých, od politiků, a také od organizací, které nám pomáhají.
Petr Kábrt a Ivan Dubec, rytíři rakouského řádu Ferdinandus orden 1561

Říkáte, že každá společnost je tak silná, jak se dokáže postarat o své slabé. Násilí a traumata ovšem přináší každá doba, i když jsme to donedávna možná tak silně nepociťovali. Máte pocit, že agresivita ve společnosti narůstá a mělo by se o ní mluvit?
Jsem přesvědčen o tom, že aktivita tady vždy byla, jen ne vždy byla nálada o tom hovořit. Ale agresivita narůstá. Když jsem začínal v 90 letech pracovat u policie, tak i když to byla divoká léta, tak se to změnilo a je tam i jiná forma násilí.

Čtěte také

Jaká konkrétně?
Konkrétně třeba přes internet jsou děti v ohrožení vůči násilí a vůči agresorům. Ale je to i násilí, což mne hodně překvapilo poslední dobou, násilí dětí vůči rodičům a naopak.

Vy za sebou máte oba letité policejní zkušenosti. Je to základ pro vaši práci?
Asi ano, my jsme se k problematice domácího násilí, se kterým pomáháme medikům a vůbec rezortu zdravotnictví, dostali právě přes policii. V roce 2007, kdy vešel v platnost zákon o domácím násilí, tak našimi školiteli byli rakouští policisté. Tedy pak to celkem přirozenou cestou pokračovalo a potkáváme se s touto problematikou bohužel v mnoha podobách.

Jste humanitární organizací a chcete ukázat, že pokud má člověk problém, tak na něj nemusí být sám. Je důležité vědět, že jsou lidé, kteří mohou pomoci.
Souhlasím. Veřejnost často neví, že existuje velmi dobře propracovaná síť sociálních služeb a organizací, které se věnují oběhem násilné trestné činnosti tak i podvodů. Nebo situacím, kdy se lidé dostanou do nepříznivých sociálních stavů. Tuto síť zastřešuje stát a my jsme jen jedním z mnoha článků v tomto řetězci pomoci.

Čtěte také

Projekt Právo žít vznikl už v roce 2014 a zájemce především z řad lékařů učí rozpoznávat domácí násilí, ukazuje, jak postupovat po psychologické i legislativní stránce. Kolik organizací je celkem zapojeno?
Prakticky to funguje tak, že jsme hned na začátku oslovili všechny státní instituce i nevládní organizace, které se problematikou domácího násilí zabývají. Tedy obě policie, státní a městská, probační mediační služba, která je pod rezortem ministerstva spravedlnosti a jsou tam právnické i psychologické poradny, dětská krizová centra, jsou tam zdravotníci, je tam třeba sociální oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové, jsou do projektu zapojeni advokáti a také terapeuti.

Co vám dává sílu a kde ji mají hledat ostatní?
Jsem přesvědčen o tom, že ta síla přišla od našich rodičů. A také tím, jak nás formoval život. U rodičů bych začal, že nás prostě formovali tím správným směrem, za což jim patří velký dík. A potom je důležitý příklad celého okolí. Jsem přesvědčen o tom, že velmi záleží na tom, koho vám život do cesty pošle.

Takže já se snažím ze všech sil vždy na lidech najít to nejlepší a z toho si potom beru příklad.

Čtěte také

Měli bychom se tedy obklopovat bytostmi, které jsou lidské a přívětivé. Lidmi, kteří nás ovlivní v tom dobrém slova smyslu?
Souhlasím. Myslím si, že naše společnost má velmi vysoké morální hodnoty. Projevilo se to jak za koronavirové pandemie, kdy se zvedla obrovská vlna solidarity, a také nyní se to v tom nejlepším slova smyslu projevuje.

A my bychom měli prostě tuto vysokou morálku ve společnosti vyžadovat od sebe samých, od politiků, kteří nás zastupují, a také od organizací, které nám pomáhají, až po silové složky.

Petr Kábrt, Pavla Kindernayová a Ivan Dubec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Ivanem Dubcem a Petrem Kábrtem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související