Podle kriminalistů se na Trutnovsku objevuje víc domácího násilí. Proč násilníků přibývá?

5. březen 2018 11:50

Na Trutnovsku se objevuje víc domácího násilí. Tvrdí to kriminalisté, kteří případy vyšetřují. Podle nich se řadu obětí a poté i násilníků podaří odhalit díky větší všímavosti okolí. 

Zatímco celkově trestná činnost na Trutnovsku klesá a policisté řeší méně případů, domácího násilí hodně přibývá. Loni měli muži zákona o polovinu víc případů než v předloňském roce.

„Počet stoupl z 36 na 60 případů. A vykázali jsme, oproti roku 2016 kdy jsme vykázali pouze 9 osob, tak loni to bylo celkem 28 osob, což je výrazný nárůst," potvrzuje vedoucí trutnovské policie Pavel Škandera.

Jedním z hlavních důvodů je větší všímavost okolí. Častěji volají sousedé nebo příbuzní obětí.

„U těch skutků se daleko častěji stává, že nás zavolají sousedé a my tam do té domácnosti přijedeme. A toho člověka vykážeme," vysvěluje Libor Špráchal zástupce vedoucího trutnovské policie.

Domácí násilí (ilustrační foto)

Podle něj navíc stále častěji dochází k tomu, že lidé, které kriminalisté vykáží, se vrací a v násilí pokračují. „Manželka ho potom vezme zpátky, protože je to živitel rodiny a zase se mají strašně rádi."

Tyto věci řeší speciální skupina policistů, kteří využívají různých metod.

„Tento druh kriminality se sleduje teď několik let zpětně. Takže se navyšují záznamy v našich systémech, že k něčemu došlo a policisté jsou na to školeni. Tím domácím násilím se proti předchozím letům zabýváme intenzivněji," dodává Libor Špráchal a tvrdí, že velký problém je v tom, že ženy samy často vezmou násilníka zpět, protože jsou na něm třeba finančně závislé.

Logo
Spustit audio

Související