Příběh Petra Kadlečka z Harrachova, který o les a vzácnou krkonošskou přírodu pečuje už desítky let

16. květen 2023 09:09

Krkonošský národní park slaví,  ve středu 17. května 2023 uplyne od jeho vyhlášení přesně 60 let. Přinášíme vám příběh člověka, který o les a vzácnou krkonošskou přírodu pečuje desítky let. Pan Petr Kadleček z Harrachova v tamních lesích pracoval od roku 1967. 

Čtěte také

„Já jsem nastoupil do Harrachova v roce 1967. Jako technik polesí Studenov u Východočeských státních lesů lesní závod Harrachov,“ popisuje devětasedmdesátiletý Per Kadleček.

Krkonošský patriot spojil s prací v lesích v okolí Harrachova spojil celý svůj profesní život. Nejprve jako pracovník státních lesů a poté i Správy Krkonošského národního parku. Tam to dotáhl až na pozici ředite harrachovské pobočky.

I když, jak vzpomíná, vlastně o to vůbec nestál. „A pak přišel ředitel a řekl: budeš dělat ředitele. Říkám nebudu a hádali jsme se skoro dvě hodiny. Ale on zvítězil tím, že nakonec povídá, víš co? Já to tady zruším. A protože tam se mnou pracovalo dalších osm lidí, tak jsem si řekl, že to jim nemůžu udělat.

Čtěte také

Lesní práce, třeba při zvládání kalamit, se za tu dobu výrazně změnila. „Tady se třeba vozilo denně sedmdesát Polek na lesní závod. Přišlo sem asi dvacet kočích ze Slovenska. nebo vrčelo v lese asi 85 motorových pil. Tehdy nebyly ještě žádné harvestory a nic takového.

Do Krkonoš jezdily i stovky brigádníků, aby odstranily následky emisní kalamity, která lesy na severu Čech v minulém století devastovala. „Studenti sem jezdili, i z Polska. Různé továrny měly i nějaké brigády.

Pochopení nemá Petr Kadleček pro neukázněné turisty, kteří vzácné krkonošské území ničí.

Čtěte také

„Víte, já nedokážu pochopit, že si někdo nese plnou petflašku po horách a když ji vypije, tak ji prostě zahodí. Když je třeba akce Ukliďme Česko, tak se všude píše a ukazuje v televizi, kolik tun odpadu se nasbíralo. A taková sláva kolem toho. Vždyť to je postavené na hlavu. Až jednou řeknou, že se nesebralo nic, tak to pak mohou oslavovat a radovat se.

To ale ještě zřejmě nějakou dobu potrvá, jak potvrzují i konkrétní čísla. Jen loni na konci sezóny sesbírali dobrovolníci v okolí Sněžky a Pece pod Sněžkou stovky kilogramů odpadků.

autoři: Johana Tománková , baj
Spustit audio

Související