19 profesionálních strážců přírody dohlíží na celý Krkonošský národní park o rozloze 550 km²

15. květen 2023 07:54

Je jich 19 profesionálů. Jsou prvními pomocníky pro turisty v Krkonošském národním parku a jejich práce je velmi pestrá, ale také náročná. Řeč je o strážcích přírody. Co vše musí zvládnout a proč se pro tuto práci rozhodli? V terénu jsou za každého počasí a v každou roční dobu.

Čtěte také

„Mne k tomu vedla rodinná historie, zájem o přírodu už od malička,“ říká zkušený strážce krkonošské přírody Michal Štěpánek. Zelené kalhoty, tričko a bundu obléká už přes 20 let.

Jeho kolega, se kterým slouží, Štěpán Votava, je v roli strážce přírody teprve pátým rokem. Ale i on po této práci odmalička toužil. „Zaměření na les a přírodu jsem měl odmalička. Ochrana přírody tak byla jasná volba, jak se říká.

Společně denně vyrážejí do terénu. Jejich práce je opravdu pestrá. „Děláme od manuálních věcí po různé projektové záležitosti, management výzkumu, cokoliv. Každý den je jiný.

Musí také kontrolovat a prořezávat značené turistické cesty. „To zejména proto, že některé stromy jsou nakloněné a polovyvrácené, hrozil by jejich pád, vysvětluje Štěpán Votava.

Čtěte také

A přiznává, že práce je občas i nebezpečná. „Musí si člověk nejdříve strom pořádně prohlédnout, zhodnotit různé tahy a tlaky. Kolikrát se mohou vývraty zvednout a různě vypružit.

Pohybují se pěšky, na čtyřkolce, na kole i na koních. Turistům, pokud to potřebují, rádi poradí, co kde uvidí, nebo kudy jít.

Často ale také naráží na neukázněné jedince. „V tom velkém množství návštěvníků, které v Krkonoších máme, tak se vždy najde někdo, s kým se komunikuje hůře.

Čtěte také

Strážci přírody mají své zázemí, patřičné vybavení, nachodí stovky kilometrů za rok, ale v horách je prý stále co poznávat a učit se. „Za sebe mohu říct, že Krkonoše stále poznávám. Stále jsou místa, kam bych se rád ještě podíval. Zejména se jedná o západ i východ našich nejvyšších hor. My se pohybujeme především v jejich středu.

Kontrola turistického značení a jeho vracení zpět do terénu je v těchto dnech zaměstnává nejvíc. „Mám tady akumulátorovou vrtačku a přiděláváme úvodní panel Slezské stezky.

Kromě práce v terénu se strážci přírody v Krkonošském národním parku neustále vzdělávají. A to nejen v oblasti ekologie, ale učí se například i polsky.

Spustit audio

Související