Správa KRNAP zesílila kontroly turistů poté, co si motorkáři nelegálně vyjeli až do Obřího dolu

12. srpen 2021 08:16

Turisté v současných dnech častěji narazí na hlídky strážců Krkonošského národního parku. Jeho vedení kontroly turistů zesílilo. Důvodem bylo zastavení a potrestání zhruba dvacítky motorkářů, kteří ignorovali zákaz vjezdu a jeli za hranice parku. Nejvíc prohřešků odhalují ochránci přírody ve vrcholových partiích našich nejvyšších hor, kde je návštěvnost vysoká. 

Čtěte také

„Teď jsme se vydali od Výrovky směrem k Památníku obětem hor. Je to cesta turisty hodně vyhledávaná, protože jde o jednu ze dvou přístupových tras z české strany na Úpské rašeliniště. A také je to asi nejschůdnější cesta z Pece pod Sněžnou," říká strážce Krkonošského národního parku Michal Prouza.

Kráčíme legálně po cestě, nic neporušujeme. Turisté ovšem v této lokalitě vůbec z trasy nesmí sejít.
„Návštěvníci nesmí uhnout z cesty, protože se nacházíme v klidové zóně národního parku."

Čtěte také

Popošli jsme několik metrů a vidíme dvě děti, které sešly z cesty.
„Ano, nechaly se bohužel zlákat vyšlapaným chodníkem. Takže jdeme za nimi. A vysvětlíme jim, proč se tam nesmí chodit."

K místu, kde jsme děti zahlédli, vede opravdu vyšlapaná cesta.
„A tady už vidíme další hříšníky. Jste si vědomi toho, že se nacházíte v místě, kde je zákaz vstupu mimo značené turistické trasy? Tak vás poprosíme, abyste se vrátili na původní cestu."

Čtěte také

Strážci turistům dnes pouze domluvili. Nejvíc pokut od začátku letošní letní sezóny vyměřili za nelegální vjezdy do prostoru Krkonošského národního parku nebo za porušení vstupu do klidových území.
„Ano, v létě to jsou především tyto přestupky," dodává Michal Prouza.

Po celých Krkonoších se budete moci se zesílenými kontrolami strážců přírody setkat až do konce letní turistické sezóny.

Spustit audio

Související