Provozovatelé a majitelé hotelů i penzionů v Krkonoších hodnotí první půlku prázdnin. Vydařila se?

8. srpen 2021 08:34

Velké luxusní hotely v Krkonoších hlásí velkou obsazenost. Menší ubytovací zařízení jsou na tom naopak. Zájem turistů o letní dovolenou v našich nejvyšších horách nesplnil očekávaní podnikatelů a je nižší než loni. Navíc chybí cizinci, kterých přijelo minimum. Obavy jsou z podzimu, protože nedorazí tradiční němečtí turisté a rezervací ze strany Čechů je velmi málo. 

Čtěte také

„Teď jsme na vrcholu sezóny. Samozřejmě jsme si ho představovali trošku jinak, že bude mnohem a mnohem lepší," hodnotí průběh první poloviny letošní letní sezóny majitel špindlerovského infocentra Martin Jandura.

„To se nedá srovnat, protože za červenec byla obsazenost poloviční než loni. To byla hodně citelná změna. Čekali jsme, že letošní sezóna bude silnější, ale první polovina prázdnin byla o to slabší," komentuje prozatímní zájem turistů provozovatel menšího hotelu v centru Špindlerova Mlýna Petr Hofrichter.
„Aktuální obsazenost je teď kolem 60 až 70 procent."

Zatímco penziony a menší hotely mají stále dostatek volných míst, luxusní hotely jsou podstatně plnější.

Čtěte také

„Obsazenost máme v podstatě stejnou jako loňské léto. Jen se tedy radikálně změnil typ klientů, protože jsou to z 90 procent Češi," říká manažerka jednoho z největších hotelů ve Špindlerově Mlýně Jitka Hronešová.

Podle ní chtějí turisté dostat na letní dovolené na horách kompletní služby, včetně bazénů a wellness.
„Máme tady dětskou hernu, animace, bowling, sportoviště, nabízíme lanovku v rámci pobytu. Je vidět, že lidé, když si koupili dovolenou, počítají s kompletním balíčkem služeb."

Čtěte také

Některé turisty podle hoteliérů stále odrazují nařízená pravidla. Například to, že se musí u vstupu do ubytovacího zařízení prokázat očkováním nebo testy.
„Poskytujeme testy, stává se to docela často. Nakupujeme testy a prodáváme je za nákladovou cenu. Protože hodně lidí jezdí bez jakéhokoliv potvrzení a na místě se testují."

„Přijel také člověk, který se u vchodu do recepce otočil, protože mu přišla zpráva, že má pozitivní test. Dohodli jsme se s ním na náhradním termínu, měl zaplacenou kompletně zálohu. Takže přijede v září," doplňuje Jitka Hronešová.

Už teď je podle ní jisté, že velké propady budou mít hotely na podzim, protože s velkou pravděpodobností nedorazí německá klientela, která po konci léta tradičně do Krkonoš jezdí.

Spustit audio

Související