Při opravách ulice ve Velkém Dřevíči řeší stavbaři řadu problémů. Práce se zpozdily i prodražily

3. červenec 2019 12:17

Ve Velkém Dřevíči u Hronova se komplikuje oprava zhruba čtvrt kilometru dlouhé Červené ulice. Práce prodražily z původních 5 milionů korun na 6 milionů a nabraly také několikaměsíční zpoždění. Pro část místních to znamená velké problémy.

„Je to strašné," svěřila se Karla Hurdálková, která bydli v Červené ulici ve Velkém Dřevíči v rodinném domku.

Napojení na centrální kanalizaci, nebo domácí čističky odpadů? To řeší ve Velkém Dřevíči, místní části Hronova

03006509.jpeg

Zastupitelé Hronova znovu jednali o možnosti vybudovat v tamní části Velký Dřevíč splaškovou kanalizaci. Tu město kvůli nerentabilnosti před čtyřmi lety odmítlo, po protestech části obyvatel ale téma znovu otevřelo. Místo kanalizace ovšem tamním lidem nabízí půjčku, aby si mohli zaplatit vlastní čistírny odpadních vod.

Špatně chodí, musí používat hůl a v poslední době tak cestovala jen autem. To je teď ale už několik měsíců uvězněné na dvorku, odjet kvůli rozsáhlým opravám nemůže.
„Na nákupu jsem už nebyla aspoň půl roku."

To nejnutnější ji tak jednou týdně vozí dcera, pravidelně za ní dojíždí ještě pečovatelky. A ty se ovšem s nákupy dostanou pouze pěšky.
„Kdyby byla zapotřebí sanitka, tak nevím. Trnu, aby se tady někomu něco nestalo."

Podobně jsou na tom i další obyvatelé Červené ulice. Většinou parkují poblíž hlavní silnice a ke svým nemovitostem musí pěšky.

„Samý problém. Trvá to dlouho," říká další z místních Milan Bohuněk.

Ve Velkém Dřevíči u Hronova se komplikuje oprava zhruba čtvrt kilometru dlouhé Červené ulice

Jeho slova potvrzuje i zástupce samotné stavební firmy Vladimír Musil. Podle něj je důvodů celá řada.
„Největší problém byl souběh kanalizace a plynovodu. Ve stejné linii s odvodem. Nestabilní podloží u výkopu, neměli jsme ani čas tam dát nějaké zapažení a už se nám to bortilo. A díky tomu byla vyvolána nucená přeložka plynovodu na dalších asi čtyřiceti metrech."

Ulice vede do kopce, navíc má na šířku jen tři metry. Jedinou přístupovou cestou je přitom právě opravovaná silnice a i to práce zdržuje a komplikuje.
„Logisticky je to velice složité. Pokud potřebujete s něčím pohnout nebo vyměnit stroj, tak to znamená, že musíte s mechanizací zacouvat dolů."

Pan otec vám příběh o místním vodníkovi poví i v mlýně Dřevíček, nejen Na samotě u lesa

Mlýn Dřevíček se nachází v Horním Dřevíči u Stárkova v malebném údolí potoka Olšavka

Mlýn Dřevíček. Manželé Renata a Arne Šubrtovi obnovili mlýn po dědečkovi a léto tráví provázením návštěvníků po malém muzeu. Ve mlejně to hrká, hučí, praská, šrotuje... na šalandě sedí čertíci a když turisté odejdou, mlynářka s mlynářem zatopí v peci, zadělají na chleba a provoní celý mlýn.

To znamená zhruba čtvrt kilometru. Problémů je ale daleko víc. U jednoho z domů se třeba zřítilo schodiště u hlavních vchodových dveří. Schody stále chybí, vstupní dveře jsou zajištěné a nedají se používat. Naštěstí má dům druhý vchod.

„To původní ukotvení bylo do zdi, která ale byla nestabilní. Takže při jejím postupném rozebírání, které bylo odsouhlaseno zástupci města, jsme narušili zeď tak, že se zbortila. A nám nezbylo nic jiného, než to rozebrat," doplňuje Vladimír Musil.

Termín dokončení se už po dohodě s radnicí v Hronově několikrát posunul, podle stavbařů je reálné ulici otevřít do poloviny letních prázdnin.

Spustit audio

Související