Ve Velkém Dřevíči stále není hotový most u hlavní silnice. Stát měl už loni v létě

19. leden 2018 09:25

Problémy s mostem ve Velkém Dřevíči u Hronova stále neskončily. Ten starý radnice kvůli havarijnímu stavu prakticky ze dne na den uzavřela, nový stále není hotový a to i přesto, že původní termín dokončení stavby už vypršel. Podle části obyvatel jde o chybu úředníků, radnice to ale odmítá.

Most je v takovém stavu, že už neunese ani sám sebe. Právě tahle slova statika odstartovala v prosinci roku 2016 problémy obyvatel Velkého Dřeviče. Hronovská radnice totiž nechala most okamžitě uzavřít a zadala stavbu nového. Ta měla skončit loni na podzim.

„My jsme museli upravovat projektovou dokumentaci, byla zastaralá. Realizace skončí do konce prázdnin," říkala v květnu starostka Hana Nedvědová z Hnutí Patrioti. Jenže od té doby se změnilo jen to, že stavební firma most zbourala, se stavbou nového se ještě nezačalo.

„Původně plánované zahájení prací se bohužel téměř o dva měsíce prodloužilo. Bylo to díky tomu, že se nám, jako městu Hronovu, nepodařilo urychlit jednání se síťaři a také se Správou CHKO. A pak už na konci léta neměla firma, která vysoutěžila tuhletu zakázku, stavbu nového mostu, dostatečné kapacity," doplňuje Hana Nedvědová.

Problémy s mostem ve Velkém Dřevíči u Hronova

Most přitom dříve využívala řada místních, třeba jako přístup k mateřské škole, která stojí hned naproti. Vedení hronovské radnice po uzavření mostu doporučilo lidem chodit oklikou. Trasa zčásti vede po soukromých pozemcích, s jejich majiteli se prý vedení města dohodlo.

„Lidé jsou normálně zvyklí tady chodit. My proti tomu vůbec nic nemáme," říká majitelka jednoho z pozemků Lada Čejchanová, současně ale odmítá, že by s ní kdokoli z radnice jednal.

Ani tak neuvažuje o tom, že by místním přístup znemožnila, město ale společně s manželem Martinem požádala o úpravu cesty. „Protože ta komunikace je už velmi rozbahněná, je tam tma, protože je neosvětlená. Pro děti je už nebezpečná. Trasa by měla být celá osvětlená a zpevněná."

Starostka Hana Nedvědová ale manželům Čejchanovým odpověděla, že si cestu jako svůj majetek musí udržovat sami. „Investovat do něj městské peníze se mi z principu zdá i nelogické. Jestliže ten majetek je v soukromých rukou, tak by se o něj primárně měli starat vlastníci."

Problémy s mostem ve Velkém Dřevíči u Hronova

Kritiků přístupu radnice je ale víc. Patří mezi ně i předseda Spolku pro Velký Dřevíč a současně zastupitel Hronova Za rozvoj města Karel Jára. Podle něj došlo ke zdržení stavby kvůli chybě úředníků. „Dle mého názoru byla celá zakázka špatně zadána. Podle mne měla být zakázka zadána včetně přeložky všech sítí."

Starostka Hana Nedvědová ale zásadní pochybení odmítá. Úřednice prý jen zvolila jeden z možných postupů. „Který se pak ukázal, že trval trošičku déle. Ale žádnou zásadní chybu neudělala."

Pro stavbu mostu je prý teď už všechno připravené, stavební firma čeká jen na lepší počasí. Podle aktuálního dodatku smlouvy by práce měly být hotové do konce dubna.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související