Přes 70 zástupců obcí si už vyzkoušelo spolupráci s krajským Centrem architektury v Hradci Králové

12. únor 2024 08:21

Nové krajské Centrum architektury v Hradci Králové nabízí starostům z regionu pomoc s odbornými problémy. Už na prvním společném setkání bylo možné se poradit například s experty na urbanismus. Zájemci mohli s odborníky konzultovat své plány a investiční záměry. 

Čtěte také

Centrum architektury by mělo pomáhat především těm obcím a městům, které nemají svého vlastního architekta.

„Mě to zaujalo, protože jsou to věci, kterými se zabýváme, ale nemáme možnosti ani prostředky oslovit nějaké vetší firmy nebo architekty a konzultovat to s nimi.“ Na konferenci, kterou organizátoři pojmenovali „Rozvíjíme naši obec pro kvalitní život a výzvy 21. století přijel i starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník.

„My, jakožto menší obec, máme málo zaměstnanců, nemáme ani stavební úřad, takže většinu věcí řeší starosta a hledá další lidi, kteří by mu s tím pomohli. Jako jsou projektanti a případně i architekti.

Čtěte také

V Galerii moderního umění, kde sídlí nové centrum architektury, se projektantů, urbanistů a architektů sešlo hned několik. Mluvili třeba o tom, jak k architektuře přistupovat v malých obcích.

„Pro malou obec je důležité mít nějakou ucelenou koncepci. Tu si buď vytvoří sama, nebo si k tomu pozve odborníka, nebo nainstaluje městského architekta do své struktury, jedním z přednášejících byl Lukáš Ehl, který nedávno získal Českou cenu za architekturu.

Na pozici městského architekta v Červeném Kostelci pracuje tři roky. „Když jsem si připravoval přednášku, abych ukázal, co všechno jsme v Kostelci společně řešili a čím se zabýváme, tak mi přijde neuvěřitelné, jak velký potenciál se i v tak malém městě může skrývat, kolik práce pro architekty tam je.

Čtěte také

Většina malých měst a obcí v Královéhradeckém kraji ale podobně, jako třeba Malé Svatoňovice, městského architekta nemá.

Centrum architektury by podle jeho vedoucího Michala Kudrnáče mělo jeho práci částečně zastoupit a nebo alespoň zprostředkovat potřebné kontakty. „Ať už to jsou baráky, nebo veřejná prostranství, tam se pak můžeme bavit o nějaké formě pomoci už od začátku třeba s participací, se zapojením občanů, přes výběr toho, kdo to bude projektovat. Můžeme být průvodcem celím tím procesem.

Pořádání konferencí nejen pro zástupce samospráv se Centrum architektury plánuje věnovat dlouhodobě. Další podobná akce bude určená pro odbornou veřejnost a setkají se na ní architekti z Polska a Slovenska.

Spustit audio

Související