Prediabetes, nemoc hlásící příchod cukrovky. Nestačí jen přestat sladit, důležitá je úprava stravy

20. červen 2023

Radioporadna o prevenci. Je důležité připomínat, abychom se starali o své zdraví. Naším hostem je doc. MUDr. Alena Šmahelová a za téma jsme zvolili prediabetes. Je to stav, který předchází rozvoji diabetes mellitus 2. typu. Prediabetes je stav, kdy je hladina krevního cukru vyšší než normálně, ale ještě není dostatečně vysoká, aby se dalo mluvit o cukrovce.

Pokud se prediabetes neřeší, je velká pravděpodobnost, že se do 10 let přehoupne v opravdovou cukrovku. Prediabetes je již stav, kdy vznikají častěji srdeční infarkty a mozkové příhody, tedy stav, který poškozuje cévní stěnu.

Hlavním projevem a nebezpečím je aterosklerotický proces, ničení tepen a cév, které potom vede ke komplikacím a onemocnění vnitřních orgánů.
MUDr. Alena Šmahelová

Prediabetes už je samotné onemocnění?
V podstatě je to samotné onemocnění, protože je to už porucha zpracování cukru, která může poměrně snadno přejít v samotnou cukrovku. Říkáme tomu manifestní diabetes. Prediabetes je možno ale velmi dobře v současné době ovlivnit režimovým opatřením.

Čtěte také

To znamená, pořád to opakujeme, racionální strava, dostatek pohybu a dnes už máme u skupiny pacientů s prediabetem lék, který už v tomto stadiu můžeme použít a využít ho k tomu, abychom zpomalili proces vývoje prediabetu do toho stadia manifestního diabetu.

Že se jedná o prediabetes, vyplyne například z nějaké preventivní prohlídky u našeho praktického lékaře?
V současné době je celý komplex medicínských oborů zaměřen na prevenci. To se netýká jenom diabetologie a prediabetu a diabetu vlastního, ale týká se to kardiovaskulárních cévních onemocnění, sem patří infarkty myokardu, cévní mozkové příhody, ucpání tepen dolních končetin atd.

Tomu všemu můžeme předejít, pokud se budeme správně stravovat, budeme se dostatečně pohybovat a budeme dbát na to, abychom byli štíhlí nebo alespoň normosteničtí, tedy měli normální hodnotu body mass indexu. Abychom neměli vysoký krevní tlak a poruchy lipidového metabolismu.

Čtěte také

Protože to vše tvoří komplex, který označujeme jako metabolický syndrom a do něj prediabetes a nakonec i diabetes patří. Jeho hlavním projevem a nebezpečím je aterosklerotický proces, zkrátka ničení tepen a cév, které potom vede ke komplikacím a onemocnění vnitřních orgánů.

Praktičtí lékaři mají systém preventivních prohlídek a velmi jednoduché je vyšetření hladiny krevního cukru. Mluvíme o glykemii z žilní krve, to je velmi důležité udělat nalačno a podle toho se potom odvíjí další postup. Pokud má praktický lékař podezření, že by tam porucha mohla být, tak to ještě doplní například testem s cukerním roztokem a přesvědčí se o tom, že se opravdu jedná jen v uvozovkách o prediabetes a nikoliv o cukrovku.

Cukrovka druhého typu má jasnou souvislost s civilizačními faktory, kam patří nadváha až obezita, porucha metabolismu, vyšší krevní tlak, to vše spolu souvisí.

Čtěte také

Pokud má člověk nadváhu, pomůže mu jen přestat sladit?
Samozřejmě vynechat krátký cukr, tedy zmrzliny a dorty, to je základní věc. Ale nejdůležitější je racionální strava a ta spočívá v požívání vyvážené stravy. Tedy jak sacharidů, především komplexních cukrů, ale také bílkovin a především zdravých tuků. Myslím si, že přestat sladit je málo, to nestačí. Zejména pokud máme nadváhu, měli bychom stravu racionálněji pojmout.

A pak sport. Měli bychom ale vědět, že nárazový sport není úplně to pravé. Protože my potřebujeme pravidelný a aerobní pohyb, to znamená nejlépe chůze nebo běh či jízda na kole. Aerobní sport nebo pohybovou aktivitu, kterou provádíme pravidelně každý den nebo minimálně obden. Bohužel, většina pacientů to takto nevnímá. Ale nárazové nebo sezónní aktivity nestačí.

Celou radioporadnu s MUDr. Alenou Šmahelovou na téma prediabetes si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.