Prázdniny pomalu končí a s nimi i letošní turnusy letních dětských táborů v Královéhradeckém kraji

26. srpen 2022 07:51

Do konce prázdnin zbývá poslední týden a dětem pomalu končí jejich letní program. Končí i letošní běhy letních táborů. Stanové už kvůli chladnějším nocím v Královéhradeckém kraji nenajdete, chatkových ještě pár funguje. A datum v kalendáři se na jejich podobě vlastně ani nijak neprojevuje. 

Čtěte také

Sice je druhá polovina srpna a v Královéhradeckém kraji je už jen několik posledních letních dětských táborů, atmosféra na nich se ale nijak neliší od těch červencových.

Ani tady, nedaleko Miletína na Jičínsku nechybí třeba ranní vztyčení vlajky. Stožár sice trochu vrže, ale mladým táborníkům z Mladoboleslavska to nevadí.

Termín na konci prázdnin není pro tuto partu ničím neobvyklým, jezdí sem touto dobou už dlouhé roky.

Čtěte také

Hlavní vedoucí Lenka Novotná vysvětluje, že zrovna v tomto areálu jindy volno prakticky ani není. A lepší místo byste prý nenašli. „Je to tu skvělé. Velký areál s dobrým zabezpečením. Projeli jsme víc táborů, jezdili jsme dříve i na klasický stanový podsadový tábor, ale dvakrát nás hasiči museli evakuovat. A od té doby si říkáme, že raději budeme mít takový klid.“

Slovo klid si určitě nevysvětlujte tak, že by se tady na táboře nic nedělo. Program je podobný dalším táborům. Tedy poznávání přírody, hry, zábava, ale také služby nebo úklid.

Čtěte také

Děti na táboře nelimitují ani teď už poněkud chladnější noci. V chatkách to nevadí, říká další z vedoucích tábora Pavel Vedral. „Děti mají svůj spacák a ještě navíc i deku ze zdejšího zařízení, takže jim vůbec není zima. Byla tady i roky předtím někdy zima, jeden rok jsme dokonce museli i topit, abychom dětem vysušili oblečení. Ale poslední roky vše zvládáme úplně bez problémů.

A tak vlastně jediné, čím se tento tábor liší od těch ze začátku léta, je to, že škola už doslova klepe na dveře. A děti to vnímají. „Trošku obavy stoupají, říkají s úsměvem Dory s Aničkou.

I tak si ale každý den užívají, protože škola přeci jen přijde na řadu až za pár dní.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související