Pozor na phishing nebo česky rhybaření! Podvodné e-maily jako návnada na udici, chytit se může každý

23. březen 2022

Termín phishing, někdy převáděný do češtiny jako rhybaření, je podvodná technika používaná na Internetu k získávání citlivých údajů, hesel, čísel kreditních karet a podobně v elektronické komunikaci. K nalákání důvěřivé veřejnosti komunikace předstírá, že pochází z populárních sociálních sítí, webů, on-line platebních portálů či úřadů státní správy.

Finanční ombudsman Miroslav Zborovský hovoří v naší radioporadně na téma: pozor na takzvané phishingové podvody.

Pokud máte nějaké podezření, tak nejbezpečnější je takový email okamžitě vymazat. Ale v žádném případě na něj neklikat.
Miroslav Zborovský, finanční ombudsman

Připomeňme různé finanční podvody a také internetovou bezpečnost, protože se množí případy různých podvodných mailů.
Abych pravdu řekl, tak tento problém stále narůstá, v současné době registrujeme až dvojnásobný počet podvodů na klientech oním takzvaným phishingem.

Čtěte také

Jedná se o podvodnou metodu prostřednictvím internetu, kdy se podvodníci snaží vylákat z klientů citlivé údaje jako jsou jejich rodná čísla nebo přístupové kódy do internetového bankovnictví, pin kódy k platebním kartám a podobně. Potom je následně zneužijí.

Proč se tomu říká phishing, to slovo znamená v angličtině rybolov. Jde o to, že tito podvodníci rozesílají e-maily kterými nahrazují rybářské udičky a čekají, jestli se nějaká rybička chytí. A potom prostřednictvím získaných údajů zneužijí například platební karty nebo data zneužijí nějak jinak.

Čtěte také

Přestože se o tomto problému docela v poslední době mluví, podvodů a nachytaných klientů přibývá. Možná i proto, že podvodníci mají stále víc dokonaleji e-maily propracované.
Řekla jste to úplně přesně, podvodníci mají metody čím dál tím lepší. Před nějakými dvěma lety vám přišel email, kde bylo snadné poznat podvod, protože měl špatnou češtinu, neměl diakritiku, zasílaná pozměněná loga byla nakřivo. Ale dnes to vlastně nepoznáte.

Podvodníci posílají e-maily, které se tváří opravdu, že jsou odeslané například z České pošty. Upozorňují vás třeba na dodání balíčku a stačí kliknout na odkaz, abyste zjistila, kde vaše zásilka nachází.

Čtěte také

Nebo posílají upozornění z Finančního úřadu na nedoplatek, většinou se jedná o velmi malé částky, aby se snížila obezřetnost klienta. A pokud adresát klikne na odkaz uvedený v phishingovém e-mailu, tam je vyzván k zadání některých citlivých údajů a tím to celé začíná.

Co je tedy rizikové? Vůbec otevřít takový e-mail nebo potom začít někam klikat a vyplňovat jisté údaje?
Je nebezpečné už takový e-mail jen otevřít, protože se někdy stává, že součástí přílohy může být software, který si tak naistalujete do počítače. Program se spustí úplně sám, stačí na email jen kliknout. Nejbezpečnější je email okamžitě vymazat, pokud máte nějaké podezření, ale v žádném případě na něj neklikat.

Na co tedy přesně si dát při přijímání emailů pozor?
V dnešní době, kdy podvodníci opravdu velmi zdokonalili svoje techniky, tak je jednoduchá možnost, zavolejte si na telefonní číslo instituce, od které vám měl email přijít. Buď je to vaše banka, Česká pošta, Finanční úřad nebo jakýkoliv další úřad.

Miroslav Zborovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud vám to připadá podezřelé, vyhledejte si telefonní číslo, ne ovšem z toho e-mailu, který tam může být uveden, protože ten pravděpodobně povede k těm podvodníkům, ale na oficiálních webových stránkách si zjistěte kontakt a tam se telefonicky informujte.

Celou radioporadni s finančním ombudsmanem Miroslavem Zborovským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.