Pomůžeme vám zorientovat se ve všech preventivních a bonusových programech zdravotních pojišťoven

15. únor 2023

Radioporadna o zdravotních pojišťovnách a jejich službách. Určitě je dobré zapátrat u vaší pojišťovny a možná zjistíte, že máte nárok na mnohem víc věcí a příspěvků, než jste si dosud mysleli. My si o tom povídáme s Ladislavem Friedrichem, prezidentem Svazu zdravotních pojišťoven. 

Kolik u nás působí zdravotních pojišťoven?
V České republice je v současnosti činných sedm zdravotních pojišťoven. Samozřejmě je tady ta největší, Všeobecná zdravotní pojišťovna, která pokrývá celé území, a potom šest zaměstnaneckých pojišťoven. Některé z nich působí striktně po celé republice, jiné mají určitou silnější pozici v jednotlivých regionech.

Příspěvky z fondu prevence pojišťovna může nabízet svým pojištěncům, ale nejedná se o žádný právní nárok, který by každý občan měl.
Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven

Pojišťovny nabízejí příspěvky, ať už na očkování, na sport či na zubní hygienu nebo rovnátka, diety, ozdravné pobyty a mnoho dalších benefitů. O některých možná ani nevíme.
Chtěl bych upřesnit, že příspěvky z fondu prevence pojišťovna může nabízet svým pojištěncům, a v nějakém rozsahu je také samozřejmě každá pojišťovna nabízí, ale nejedná se o žádný právní nárok, který by každý občan České republiky měl.

Čtěte také

Fond prevence je sice velmi populární, ale ve skutečnosti se plánuje v letošním roce, že každý občan České republiky by v průměru mohl mít příspěvek z fondu prevence 210 Kč. Zatímco každý občan České republiky nějakou formou, v různé míře, ale v průměru, zaplatí na veřejné zdravotní pojištění 46 400 korun.

Jde o možnost a každá zdravotní pojišťovna v tom povoleném limitu zdrojů pro fond frekvence potom nabízí celou škálu různých benefitů podle toho, jak mají klienti zájem. Zjišťuje se zájem jednotlivých zaměstnavatelů o pomoc z fondu prevence. Jsou tam i regionální odchylky podle toho, jaké kapacity zdravotních zařízení jsou pro prevenci k dispozici.

Tedy udělat nějaké rovnítko, že každý rok si každý z nás nárokově přijde na zdravotní pojišťovně na určitou částku, tak to neplatí.

Jsou nějaké novinky, které se letos napříč pojišťovnami u příspěvků objevují? Jak se vyvíjejí některá onemocnění, vyvíjejí se také potřeby lidí?

Čtěte také

Určitou tendencí, která je silnější v letošním roce a je jakousi novinkou, je to, že v průběhu epidemie covid přeci jen došlo k určitému výpadku návštěv pacientů u lékaře a k určitému oslabení počtu lidí, kteří absolvovali preventivní a screeningové prohlídky.

Pojišťovny by rády využily letošní rok k tomu, aby opět obrátily pozornost lidí k potřebnosti a nutnosti preventivních prohlídek a screeningových programů. Takže velmi často pojišťovny podmiňují příspěvek z fondu prevence právě tím, že klient využije i těch zákonných možností běžné standardní screeningů a toho, co mu náleží ze zákona.

Kde najdeme přehled příspěvků, o které je možné požádat? Nebo na co všechno se vztahují?

Čtěte také

Tady je důležité, že každá pojišťovna své příspěvky průběžně upravuje a mění. Je potřeba se vždy u své pojišťovny přesně informovat, jaká pravidla pro příspěvek platí. První možností je podívat se na webové stránky pojišťoven. Ty jsou velmi dobře zpracovány a lze tam zjistit potřebné informace.

Druhá možnost je využít časopisy, které pojišťovny zhruba většinou jednou za půl roku vydávají pro své klienty. Tam je to také vše uvedeno. A pokud má pojištěnec pobočku pojišťovny někde dobře dostupnou, tak tam jsou samozřejmě všechny materiály také k dispozici.

Celou radioporadnu s prezidentem Svazu zdravotních pojišťoven Ladislavem Friedrichem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související