Projekt STROCZECH jako důležitá složka prevence i léčby mozkové mrtvice. Při příznacích jde o minuty

26. říjen 2022

Světová zdravotnická organizace a Světová organizace pro mrtvici každoročně vyhlašují 29. říjen Světovým dnem mrtvice. Tento den má lidem připomenout, že riziko mrtvice se týká každého z nás, bez ohledu na věk. Součástí Světového dne mrtvice je také kampaň s názvem „1 ze 6", která upozorňuje, že v současné době jednoho ze šesti lidí postihne během života mrtvice.

Prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D. a PharmDr. Veronika Kunešová, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: Světový den proti mozkové mrtvici. Novinky v léčbě a prevence onemocnění.

Cévní mozková příhoda u nás postihne asi 25 tisíc lidí ročně. Celosvětově se jedná o druhou nejčastější příčinu úmrtí. Přibývá tedy u nás stále těchto případů a týká se to i mladších pacientů?

Čtěte také

Cévních mozkových příhod přibývá ze dvou důvodů. Zaprvé stárne populace, máme tedy více osob ve starším věku. Ty jsou více rizikové a mají různé vaskulární příhody.

A na druhé straně se objevují tyto případy i u mladších pacientů, kde jsou ty příčiny odlišné od starší generace. Vidíme tam ale určitý nárůst i v souvislosti s onemocněním covid-19. Protože se jedná o autoimunitní odpověď organismu, která postihuje nejen plíce, ale také tepny. Dochází k zánětu cévní stěny a také k jistému srdečnímu postižení.

Dochází k embolizacím, tedy že nějaký vmetek vyletí ze srdce a uzavře mozkovou tepnu.

Iktová výzkumná síť STROCZECH je poměrně mladá. O co se přesně jedná? A co je jejím cílem?

Čtěte také

Mrtvice nebo-li cévní mozková příhoda je také ve světě nejčastější příčinou invalidity. V léčbě tohoto onemocnění došlo zejména v posledních 20 letech k výraznému posunu. A to je jeden z důvodů, proč i Česká republika se nachází mezi zeměmi s vysokou kvalitou úrovně poskytované nemocniční péče.

Ale přesto je zde prostor, kam lze ještě péči o tyto pacienty posunout. V zájmu tohoto zlepšení vznikla výzkumná celorepubliková iktová síť. Název STROCZECH vychází ze spojení dvou slov v angličtině, tedy stroke jako mrtvice a czech jako český.

Aktuálně tato síť sdružuje 24 center ze 46, které v České republice jsou. Ale vzhledem k lokalizaci a spádovosti počtu obyvatel, které k jednomu centru přísluší, v rámci STROCZECHových center, možná řečeno trochu neskromně, ovlivňujeme péči o většinu pacientů.

Čtěte také

Jde tedy konkrétně o větší propojení lékařů a zdravotníků nebo také o jejich větší vzdělávání v této oblasti?
Je to zejména propojení vědy, výzkumu a praxe. Tato tři slova spolu velmi úzce souvisí. Bez získávání potřebných dat vycházejících ze studií, které STROCZECH realizuje, bychom nebyli schopni posunout diagnostiku, ani léčbu pacientů s cévní mozkovou příhodou.

Snažíme se společně vnímat vyšší kvalifikaci, odbornost a znalosti lékařů. A současně se snažíme to vše, na základě nových informací, aplikovat v klinické praxi.

Je důležité včas příznaky cévní mozkové příhody rozeznávat, pokud pojmeme nějaké podezření.

Čtěte také

Tady se vychází z anglické zkratky FAST. Což jednak znamená v češtině rychlý, ale každé to písmeno ukazuje na nějaký symptom cévní mozkové příhody. F jako face, tedy jedná se o obličej. Znamená to, že dojde například k poklesu ústního koutku na jedné straně.

A je jako arm, tedy česky paže. Jde o oslabení horní končetiny. Ovšem může být oslabena i dolní končetina. S představuje speech, tedy poruchu řeči. Pacient přestane rozumět, přestává si vybavovat slova. Nebo hovoří, ale hůře vyslovuje.

A T na konci, to už tedy není příznak nemoci, ale znamená time, jako čas. Ten ukazuje na to, že pokud dojde k některému z těchto příznaků, tak člověk, který je zaznamená, by měl okamžitě volat na záchrannou službu, aby byl pacient co nejdříve dovezen do nemocnice. Protože čas je rozhodující při záchraně mozkové tkáně.

Celou radioporadnu o léčbě i prevenci onemocnění mozkovou mrtvicí si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související