Pokud máte chatu, měli byste ji v zimě několikrát zkontrolovat. Policisté se vydávají na obhlídky

12. prosinec 2022 10:06

Trutnovští policisté nepravidelně vyrážejí na kontroly chatových oblastí. Spousta objektů je v zimě opuštěna a může se stát cílem nenechavců. V terénu je s hlídkou také reportérka Kateřina Kohoutová. 

Do jaké lokality jste se vydali?

Čtěte také

Vyrazili jsme do lokality Dolce, což je rozlehlá chatová oblast u Trutnova směrem od Hostinného. Je tu těch letních sídel opravdu hodně, a to od malých chalup až po letní rodinné domy. Velká část z nich je v zimě pochopitelně opuštěna, ale jsou tu i chaty, kde bydlí jejich majitelé celoročně, tedy ani na zimu neodjíždějí.

Hodně chat je tady také takzvaně zastrčených nebo schovaných, což je samozřejmě ideální pro případné zloděje nebo nenechavce.

S jakými problémy se policisté nejčastěji setkávají?

Čtěte také

Policisté do této lokality v zimních měsících jezdívají nepravidelně, ale velmi často. A to právě proto, že chat a chalup je tady hodně. Podle policistů je největší problém v tom, že majitelé objektů nezvaným návštěvníkům svým chováním často sami nahrávají.

Nechávají například neuklizený zahradní nábytek, venku zůstává někdy i zahradní nářadí a to nejen různé lopaty, hrábě a motyky, ale třeba i dražší kousky, jako jsou sekery nebo nůžky na živé ploty. A v nejhorším případě, ale i s tím se prý policisté setkávají, jsou nezamčené kůlny sklepy nebo zahradní domky.

Jak správně zabezpečit rekreační objekt?
• zajistit vchodové dveře a okna včetně střešních a sklepních
• okna je vhodné opatřit okenicemi nebo mřížemi
• použít kvalitní zámkové systémy, které odolají mechanickému poškození
• nenechávat volně odložené nářadí, které by pachatel mohl použít k útoku na chatu
• pro případ vloupání si pořídit fotodokumentaci věcí a elektronických přístrojů
• při delší nepřítomnosti doporučujeme odvézt z chaty cennosti a elektroniku, ale také sekačky a různé nářadí
• nikdy nezveřejňovat na sociálních sítích místo chaty a informace o nepřítomnosti v rekreačním zařízení, taktéž se nechlubit majetkem uloženým v objektu

Dá se případným krádežím nějak zabránit?

Čtěte také

Asi ne úplně stoprocentně, ale lidé by se měli opravdu snažit pro to udělat maximum. Určitě je třeba chatu pořádně zazimovat, pozamykat, zkontrolovat, nic nenechat náhodě a venku. Zejména dražší věci je dobré na zimu odvézt domů.

A je také žádoucí přijet svůj objekt během zimy několikrát zkontrolovat. Nebo se domluvit s lidmi, kteří v chatových oblastech zůstávají i přes zimní období, aby občas na jejich chatu koukli a zkontrolovali ji. V ideálním případě je samozřejmě nejlepší mít nainstalovánu bezpečnostní kameru nebo jiné bezpečností zařízení.

To je ale pochopitelně pro mnoho lidí už dražší záležitost.

Spustit audio

Související