Policisté se zaměřují na kontroly chatových oblastí kvůli vykrádání chalup

18. říjen 2013

Na kontrolu chat a chalup se teď na podzim zaměřuje policie v Královéhradeckém kraji. Prochází především samoty a odloučené osady, které se právě na podzim stávají nejčastěji cílem zlodějů.

Policisté kontrolují chaty každý rok. Většina majitelů rekreační objekty na zimu opouští, policisté se proto teď zaměřují na prevenci - dívají se, jestli jsou chaty zavřené, jestli mají v pořádku okna, a radí majitelům, jak chatu na zimu správně zajistit.

Chataři by měli odvézt všechno cenné, třeba i zahradní techniku, chatu zajistit a uklidit i veškeré nářadí, které by zlodějům mohlo posloužit ke vloupání. Klasický případ je třeba žebřík, který visí někde pod střechou - zlodějům pak poslouží k tomu, aby se dostali k nezajištěným oknům, a tudy se dostanou dovnitř.

Chata uprostřed lesa se ale většinou zcela ochránit před vloupáním nedá, proto je dobré nenechávat tam nic cenného. Chatu je také dobré alespoň jednou za měsíc zkontrolovat.

Do rekreačních objektů se často vloupávají třeba bezdomovci, kteří tam chtějí několik dní zůstat, chatu vyjedí, vypijí, co najdou, a jdou dál. Existují majitelé, kterým chatu někdo vykradl i vícekrát, a proto v ní nic cenného nenechávají a jen doufají, že zloději alespoň chatu neponičí.

Vloni bylo v Královéhradeckém kraji vykradeno podle statistik 217 chat, celková škoda dosáhla tří milionů korun. Nejhorší je situace na Trutnovsku a Náchodsku, následuje Jičínsko a Rychnovsko, nejméně případů je pak na Hradecku. Policistům se daří objasnit necelou třetinu případů.

Spustit audio