Policisté kontrolují chaty a chatové oblasti. Snaží se předcházet vykrádání rekreačních objektů

8. únor 2019 11:45

V rámci nového preventivního projektu na ochranu majetku s názvem „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ policisté z ÚO Jičín pravidelně v tomto ročním období provádějí kontroly rekreačních objektů. 

Výše uvedený projekt je především iniciován potřebou informovat veřejnost o nových trendech vloupání do obydlí, které se objevily i v České republice.

Zabezpečili jste chatu na zimu? Městská policie v Hradci Králové kontroluje zahrádkářské osady

Městská policie v Hradci Králové kontroluje zahrádkářské osady

Zahrádkáři a chalupáři postupně zazimovávají své chaty. Do okrajových částí Hradce Králové proto teď častěji vyjíždějí hlídky Městské policie na kontroly. Zaměřují se na zabezpečení chat a chalup. Na jeden takový výjezd se spolu se strážníky do Březhradu vypravila i reportérka Lucie Peterková. 

Představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání. Má za cíl v co nejširším měřítku informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech řešení zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů.

Hlavními nástroji projektu jsou mobilní aplikace pro občany „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody pro zabezpečení majetku. Ta je volně dostupná v App Store či Google Play.

V době, kdy většina majitelů tráví zimní čas v teple svých domovů, vyrážejí policisté i se svými čtyřnohými parťáky na kontrolu jejich rekreačních objektů. Zaměřují se především na to, zda se případná nevítaná návštěva nevloupala do jejich chat a chalup. O provedené prohlídce je majitel vyrozuměn na místě zanechaným kontrolním lístkem.

Jak správně zabezpečit rekreační objekt?
• zajistit vchodové dveře a okna včetně střešních a sklepních
• okna je vhodné opatřit okenicemi nebo mřížemi
• použít kvalitní zámkové systémy, které odolají mechanickému poškození
• nenechávat volně odložené nářadí, které by pachatel mohl použít k útoku na chatu
• pro případ vloupání si pořídit fotodokumentaci věcí a elektronických přístrojů
• při delší nepřítomnosti doporučujeme odvézt z chaty cennosti a elektroniku, ale také sekačky a různé nářadí
• nikdy nezveřejňovat na sociálních sítích místo chaty a informace o nepřítomnosti v rekreačním zařízení, taktéž se nechlubit majetkem uloženým v objektu

Nutno podotknout, že v průběhu letošní zimy takto již v jednom případě policisté zjistili násilím poškozený objekt. Díky dobré práci již v současné době známe totožnost pachatele. V průběhu loňského roku policisté v okrese Jičín přijali celkem čtyři oznámení o vloupání do chat a chalup, kdy se k dnešnímu dni ve všech případech podařilo zloděje dopadnout. 

K minimalizaci rizika vloupání do objektu je rovněž důležité mít dobré sousedské vztahy. Všímavost a včasné upozornění na linku 158 nebo nejbližšího policejního útvaru může sehrát důležitou roli při ochraně majetku.

Policisté kontrolují chaty a chatové oblasti. Snaží se předcházet vykrádání

V případě, že se stanete obětí této trestné činnosti, nevstupujte na místo činu do příjezdu policejní hlídky. Váš pohyb nebo úklid ve vyloupené chatě by mohl narušit stopy, které pachatel na místě zanechal.

V průběhu roku budou policisté v těchto kontrolách nadále pokračovat.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj | zdroj: Krajské ředitelství Policie Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související