Opuštěné chaty a chalupy, které jejich majitelé po létě zazimovali, se mohou stát terčem zlodějů

29. říjen 2021 08:24

Trutnovská policie zvyšuje kontroly rekreačních oblastí. Po letní sezóně už spousta majitelů chat a chalup odjela a objekty zazimovala. Osady jsou téměř liduprázdné, a to by mohlo nahrávat případným zlodějů. Tomu chtějí policisté předejít a proto do těchto míst namátkově jezdí a prochází je. 

Čtěte také

„Kontrolujeme jestli mají majitelé zabezpečené dveře, zda jsou okna správně dovřená, pokud mají mříže, tak jestli jsou také v pořádku," říká policista, který s kolegou obchází jednu z chatek v trutnovské rekreační oblasti Dolce.

„Tady to vypadá, že je vše řádně zavřené a zabezpečené. Dveře jsou zamčené." První objekt je tedy bez problémů. Tak přecházíme k sousední chalupě.

Okna jsou zakryta roletami, kolem je vše uklizeno.
„Ještě zkontrolujeme dveře. A ty jsou kupodivu nezamčené a jdou otevřít. Mají tady nějaké nářadí, sekačku na trávu a kolo."

Policista Patrik Mazáč zkouší druhé dveře. Ty jsou zamčené a nikdo z majitelů tady není.
„Zkusíme se zeptat sousedů, jestli tady majitelé nedávno nebyli."

Trutnovská policie zvyšuje kontroly rekreačních oblastí

„To mají nějací Pražáci. Ale teď tady nikdo z nich není. Mohu vám ovšem na ně dát telefonní číslo," říká policistům člověk ze sousední chaty.

Policisté tak zkontaktují majitele objektu, aby si ho přijel zabezpečit.

Čtěte také

„Namátkově se snažíme cílit právě na tuto rekreační oblast, abychom zamezili tomu, že dochází k většímu počtu vloupání. A případně i odhalit nějaká vloupání, protože majitelé mnohdy několik měsíců na svoji chatu nepřijedou," říká za trutnovskou policii Lukáš Vincenc.

Přibývá ale lidí, kteří v chatových oblastech žijí celoročně, jako například paní Eva, která tu má i pracovnu.

Sama říká, že většina lidí už po sezóně odjela a ona také jejich chaty občas kontroluje.
„My to samozřejmě sledujeme a majitelé si sem tam zavolají a ptají se, co a jak. Když je například nějaký silný vítr, tak jestli je vše v pořádku. Všechny objekty obejdeme s manželem a hlídáme to."

Policisté přesto všem chatařům radí, aby si ze svých letních sídel na zimu odváželi drahé a cenné věci. A mají-li tu možnost, občas přijeli chatu zkontrolovat.

Spustit audio

Související