Chatařská sezóna končí. Poradíme, jak objekt zabezpečit a ohlídat před nenechavci

1. říjen 2021

Zaměříme se na zabezpečení chat, zahradních domků i chalup před zloději v podzimním čase, kdy tam už nejezdíte pravidelně.

„První, co zloděje zaujme, jsou nechráněné objekty, kde má nejsnadnější přístup a kde ho nikdo nevidí. A co vezme – jestli to budou nějaké cennosti, nebo jídlo, zavařeniny, alkohol – to už záleží na osobě daného pachatele,“ říká na adresu zlodějů policejní preventista Petr Směták.

Věci, o které nechcete přijít, je opravdu nejlepší si odvézt domů. Nebo je zabezpečit či schovat tak, aby se k nim případný nenechavec nedostal.

„Pokud je v blízkosti nějaký známý soused, který je tam trvale, tak se s ním domluvit, zda by tam občas nezašel, aby byl v místě nějaký pohyb a kontrola. Toto všechno ty zloděje odradí,“ dodává policista s tím, že objekty v tomto období obchází i policejní hlídky se psy.

Policejní app

Policie má pro vás v této souvislosti také vlastní aplikaci Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům!, kterou si můžete stáhnout do svých mobilů.

Stránka aplikace pro Android ZDE a pro iOS ZDE.

Když už se přesto stanete obětí – zjistíte, že vám objekt někdo vykradl, hlavně nezačněte uklízet. „Zavolejte na policii. Přijede hlídka, která místo obhlídne a na místo zavolá kriminalistického technika,“ dodává Směták.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.