Podle odborníků zhruba každý desátý Čech trpí nějakou formou onemocnění ledvin. Jděte na vyšetření

10. březen 2023 08:20

Téměř 60 lidí využilo možnost v hradecké fakultní nemocnici nechat si bez objednání vyšetřit ledviny. Základní screeningové vyšetření má podpořit prevenci onemocnění tohoto důležitého orgánu.

Čtěte také

Osvětovou akci nemocnice pořádala u příležitosti Světového dne ledvin. Z 59 vyšetřených bylo 10 posláno na další vyšetření, vždy byl důvodem patologický močový nález.

„Tlak máte lehce vyšší. I puls máme vyšší. Nějak jste spěchal nebo se léčíte s tlakem?"
„S tlakem se léčím a šel jsem z parkoviště, takže kousek jsem teď šel." Pan Zdeněk přišel na nefrologickou kliniku fakultní nemocnice o berlích. Trpí totiž roztroušenou sklerózu. „U téhle nemoci se zhoršuje funkčnost ledvin a tak proto jsem využil možnosti vyšetření.“

Čtěte také

Základní vyšetření včetně měření tlaku trvá pouhé minuty, možná jen desítky vteřin, jak mi ukazuje staniční sestra Michaela Vágnerová. „Pacient si donese vzorek moči, z toho kontrolním papírkem, který namočíme, zobrazíme krev, bílkoviny, pH moči. Necháme to minutku odstát, abychom to mohli vyhodnotit. Podle tohoto vyšetření má pacient přítomnou krev v moči.

Přítomnost krve v moči může znamenat právě dysfunkci ledvin. Možnost vyšetření bez objednání využila také paní Eva. I u ní test ukázal podobný výsledek. „Byla mi nabídnuta kontrola ve specializované poradně vzhledem k dnešnímu nálezu. Půjdu se objednat a tu nabídku na vyšetření využiji.

Lidí, kteří o nějakém onemocnění ledvin vůbec nevědí, je podle primářky nefrologické kliniky hradecké fakultní nemocnice Michaely Matyskové Kubišové 10 až 12 procent. při čtvrtečním vyšetření odhalilo testování problém u každého šestého zájemce.

Čtěte také

Důležité je, že počáteční stádia onemocnění ledvin jsou bezpříznaková.

„Pokud ledviny nepracují dostatečně, tak tělo není zbavováno zplodin látkové přeměny. Ale ledviny mají i funkci endokrinní, čili produkují určité hormony, podílí se na regulaci krvetvorby organismu a regulaci krevního tlaku, popisuje primářka Michaela Matysková Kubišová.

Lékaři proto apelují, aby se lidé nechali preventivně vyšetřit i mimo osvětovou akci u svého praktického lékaře.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související