Po dvojčatech přišla trojčata. V roce 2020 se dvorský safari park těšil z malých servalů dvakrát

2. leden 2021

Jak jinak, i svět zvířat se může pochlubit novými mláďaty. V Safari Parku Dvůr Králové dokonce trojčaty! Narodila se servalům sice už  loni v listopadu, ale právě teď trénují pohyb po celém boxu a hned jak bude trochu víc hřát sluníčko, vyrazí i pod širé nebe. 

V roce 2020 se dvorský safari park těšil z malých servalů už podruhé. Zooložka Gabriela Linhart to potvrdila redaktorce Daně Voňkové.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové chová servaly od roku 1997, za tu dobu tam přivítali 50 mláďat. Předposlední koťata, dvojčata, se narodila v květnu 2020 na svátek lásky.Tehdy dvouletá samička Roxana je přivedla na svět v bezpečném zázemí ve speciálně připraveném boxu.

Přesto, že šlo o její první mláďata, starala se o ně příkladně. Dokonce si dokázala sjednat pořádek i ve vztahu s kočičím otcem.

Čtěte také

Samec Doga byl krátce před porodem přestěhován do vedlejšího boxu. Důvodem byla bezpečnost mláďat. Kočky ale byly na sebe tak silně vázané, že se k sobě snažily dostat za každou cenu a neustále jedna druhou volaly. Hned druhý den po porodu se proto ošetřovatelé rozhodli celou skupinu spojit.

Roxana mláďata přesunula do venkovního výběhu mnohem dříve než to bývá obvyklé.

V přírodě se o mláďata servalů stará zejména samice

V listopadu roku 2020 přišla na svět další mláďata - tentokrát trojčata. I ona dobře prospívají a rodiče se o ně příkladně starají.

Serval stepní je příbuzným karakala, je však vyšší a štíhlejší. Na rozdíl od karakala loví spíše menší kořist.

Čtěte také

Je to šelma přizpůsobená k životu ve vysoké trávě. Přirozeně obývá africké savany, lesostepi a mokřady. Na rozdíl od jiných koček nevadí servalovi voda, naopak ji vyhledává a potřebuje, dokonce si v ní obstarává i potravu, například ryby. Loví také ptáky, zejména perličky. Živí se také hmyzem a občas i ovocnými plody, jako jsou banány nebo avokádo.

Serval je charakteristický nápadně velkýma ušima a také skvělým sluchem. Jeho typickým znakem jsou i dlouhé nohy, které se mu hodí při pohybu v trávě. Dělají z něho mistra rychlého běhu a dlouhých skoků.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Serval dokáže skákat i do značné výšky, proto jejich výběhy v zoologických zahradách chrání bezpečné sítě.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související