Vzácné mládě hadilova písaře. Svědčí mu klid, obyčejný maňásek a obětavost dvorských ošetřovatelů

21. listopad 2020 10:01

Safari Parku Dvůr Králové se podařilo odchovat mládě hadilova písaře. Zaznamenal tak další letošní chovatelský úspěch, protože tohoto nevšedního dravce se v jiných zoologických zahradách daří rozmnožovat jen výjimečně.

O tom, že ve dvorském safari parku svědčí hadilovům klid, obyčejný maňásek a obětavost ošetřovatelů, vyprávěla reportérce Daně Voňkové Veronika Ležáková.

Čtěte také

Pětkrát denně navlékají ošetřovatelé ptáků v Safari Parku Dvůr Králové na ruku zvláštního maňáska. Vypadá jako běžná ponožka doplněná o pár pírek, oči, zobák a připomíná majestátního hadilova písaře.

Safari park patří v odchovu těchto náročných dravců k absolutní světové špičce - v letošním roce se tu vylíhla hned tři mláďata. To je zcela mimořádné, všechny zahrady na světě odchovaly za posledních 12 měsíců jen 11 těchto ptáků.

„Poslední z nich se v safari parku vylíhlo 23. října, což je kvůli chladu velmi pozdě. Rodiče, vylíhlí mimochodem také v královédvorské zoo, snesli vejce do venkovní voliéry a snůšku navíc záhy opustili. Proto jsme vejce rodičům nevrátili a pokoušíme se o umělý odchov,“ vysvětluje zoolog Michal Podhrázský.

Hadilov písař - dravý pták zvláštního zjevu
délka těla dosahuje 125 až 150 cm, výška asi 130 cm, rozpětí křídel okolo 2 metrů (i více), hmotnost 2,3 až 4,3 kg ,zbarvení těla bílo-šedé s černě zbarvenými místy (nohy, chocholka a ocas), dlouhé tenké nohy s pařáty uzpůsobenými lovu ze země, na týle volná chocholka per, na ocase dvě dlouhá centrální pera, která při letu přesahují ocas.

 

Odborníci dělají vše proto, aby si dravé ptáče nevtisklo do paměti člověka jako vlastní druh. Vybudovali proto v líhni neprůhlednou kabinku z kartonu s malými okénky. Těmi pak při krmení ošetřovatel prostrčí ruku s ptačím maňáskem. Vizuální kontakt s člověkem je tak na absolutním minimu.

„Díky tomu si ptáče myslí, že je v péči hadilova a v dospělosti bude vyhledávat hadilovy jako vlastní partnery,“ vysvětluje Michal Podhrázský.

Čtěte také

Ošetřovatelé mláděti podávají potravu z misky pinzetou. Snaží se ho pobízet, aby co nejdříve začalo zobat samo. Jakmile k tomu dojde, přesune se ptáče do zázemí ke dvěma už odstaveným samicím, vylíhlým ve Dvoře Králové nad Labem během léta. Od nich mládě odpozoruje přirozené chování jedinců vlastního druhu.

Safari park Dvůr Králové odchovává hadilovy od roku 2009. Rozmnožil je jako první zahrada v ČR a na Slovensku. V současné době má na svém kontě 18 mláďat.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Před dvěma lety zaujala zoologický svět senzační situace, kdy dvorské mládě, o které rodiče nepečovali, odchoval náhradní rodičovský pár ze ZOO Liberec. Náhradní rodiče však nebyli hadilovi, nýbrž orli bělohlaví. Podložení vajec náhradnímu páru nebylo tehdy možné, protože tou dobou žádní vhodní ptáci nehnízdili.

Čtěte také

České jméno hadilov vystihuje jeho schopnost obratně lovit hady, druhové jméno „písař“ je odvozeno od chocholky, která v klidové poloze připomíná písaře s perem za uchem.

Hadilov žije většinou celý život ve stejném páru. Partneři společně loví a společně také stavějí velké ploché hnízdo ve větvích stromů. Každý pár si brání vlastní teritorium o rozloze až 45 kilometrů čtverečních.

Živí se převážně malými obratlovci (drobnými savci, ještěrkami, hady) a hmyzem, občas ptačími vejci. Vyhledává živou potravu, mrtvou kořist požírá pouze za velkých požárů (takže vlastně upečenou).

Čtěte také

Ačkoliv denně urazí za potravou až dvacet kilometrů, před setměním se téměř vždy vrací ke svému hnízdu.

Hadilov umí létat i do velkých výšek, ale vysoko nelétá často. Je velmi dobrým běžcem. Do vzduchu se hadilov vznáší v době toku, druhou příležitostí je útok ze strany velké šelmy, ale i tak se hned po odeznění hrozby opět snáší na zem.

Patří do řádu dravců, ovšem je tak specifický, že pro něj byla vytvořena zvláštní čeleď a je v ní jediným zástupcem.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související