Ve dvorském pavilonu Ptačí svět se dějí zázraky. Práce chovatelů často připomíná kouzelnické triky

17. říjen 2020 10:26
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Tenkozobec opačný

Dnes vám v Safari Parku Dvůr Králové představíme ptačí líheň. Nachází se v pavilonu Ptačí svět, v prostoru, do kterého se návštěvník nikdy nepodívá. Přesto vás chce redaktorka Dana Voňková přesvědčit o tom, že i tam se odehrávají zázraky. A to pokaždé, když se ptačí rodiče nechtějí nebo nedokážou postarat o vylíhnutí svých potomků. 

Jak uslyšíte od zoologa Michala Podhrázského, práce chovatelů přitom často připomíná kouzelnické triky.

Čtěte také

Čáp marabu, nebo také marabu africký, je jedním z největších létajících ptáků na světě. Samci dorůstají až do výšky 1,5 metru, jejich hmotnost se pohybuje kolem 9 kilogramů, rozpětí křídel mívají téměř 3 metry. Samičky jsou obvykle menší.

Jsou to mrchožrouti. Jejich potravou je skoro vše, co je v divočině k dispozici v živé i mrtvé podobě.

Tito afričtí čápi rádi hodují na zbytcích kořisti velkých šelem, ale nepohrdnou ani termity, kobylkami, červy, rybami, žábou, vejci krokodýlů a menších ptáků.

Vyznačují se skoro holou hlavu, porostlou jen řídkým černým peřím podobným vlasům a dlouhým zobákem.

Čáp marabu, nebo také marabu africký

Marabu je nezaměnitelný díky své velikosti. Má narůžovělý až světle červeně purpurový vak, který se s nacpanou potravou dokáže několika násobně zvětšit.

Čtěte také

Nápadný je i veliký růžovočerný lalok na hrdle. Pohlaví jsou si velice podobná, mladší pták má tmavší peří a menší lalok. Čáp marabu létá i ve velkých výškách a teplé vzdušné proudy ho vynášejí až do výšky přes 4 000 metrů.

Tento druh čápů žije po celé oblasti tropické Afriky, v suchých savanách v blízkosti velkých jezer nebo řek, které ale opouští v období dešťů.

Žije také v blízkosti rybářských vesnic, jatek a smetišť. Čápi marabu hnízdí v koloniích, často pohromadě s ostatními mrchožrouty a vodními ptáky. Samičky mají jedno až dvě vejce, na hnízdě o ně střídavě pečují jak samičky, tak samečci.

Marabu se běžně dožívá 25 let.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související