Servalí samička Roxana čeká v Safari Parku Dvůr Králové na ženicha. Jen aby se neservali!

2. březen 2019 10:30

Safari Park Dvůr Králové hodlá navázat na chov servalů. Zatím dovezl servalí samičku Roxanu a samečka k ní připojí během několika málo týdnů. Nový pár bude obývat kromě vnitřní expozice i venkovní výběh v těsné blízkosti hlavního vstupu do zoo. 

Výběh pro servaly uzavírá v Safari Parku Dvůr Králové pevná síť a vysoký průhledný plot, protože servalové dokáží vyskočit až do výšky tří metrů.

Servalí samička Roxana čeká v Safari Parku Dvůr Králové na ženicha

Zajímavá byť malá africká šelma učarovala reportérce Daně Voňkové natolik, že požádala o rozhovor mladou ošetřovatelku Kateřinu Bílkovou, pro kterou jsou šelmy srdeční záležitostí.

Serval se svou stavbou těla podobá psovi s hlavou kočky. Má velké, na konci zakulacené uši a kožešinu téměř stejně barevnou jako gepard štíhlý.

Vysoké nohy, relativně nejdelší ze všech kočkovitých šelem, mu umožňují lehce se pohybovat ve vysoké trávě savany. Žije pouze v Africe, většinou na jih od Sahary.

Serval, který váží mezi 7-18 kg, dokáže na krátkou vzdálenost vyvinout rychlost až 73 km/h. Dobře šplhá po stromech, ale tuto činnost nijak zvlášť nevyhledává, na rozdíl například od levhartů.

Servalí slečnu vychovávají v ZOO Dvůr Králové nad Labem kočky!

Servalí slečnu vychovávají v ZOO Dvůr Králové nad Labem kočky!

Mezi nové přírůstky ZOO Dvůr Králové nad Labem počítají zoologové i samičku servala. O servalí slečnu se matka nemohla starat a tak ji ošetřovatelky odchovaly uměle. Aby se mláděti nestýskalo, pořídily mu dva kočičí kamarády.

Živí se převážně malými savci, ptáky, rybami a hmyzem, nepohrdne ani plody ovocných keřů a stromů.

Kořist chytá prudkým skokem. Skáče až do vzdálenosti 4 m a do výšky 2–3 m. Své nohy dokáže využít i jako jakési háky, kterými prohledává dutiny a nory. Jeho úspěšnost lovu je ve srovnání s ostatními kočkami vysoká a dosahuje téměř 50 procent. S živou kořistí si rád hraje, dává jí možnost utéct a znovu ji chytá.

Servalové se mohou pářit celoročně. Samice rodí v husté vegetaci nebo v opuštěném doupěti jiného zvířete.

Servalí samička Roxana čeká v Safari Parku Dvůr Králové na ženicha

Po narození váží mláďata asi 250 gramů a první dva týdny bývají slepá. Zhruba po 6 měsících jsou schopna lovu a od jednoho do jednoho a půl roku roku se osamostatní.

V divočině se servalové dožívají kolem 10 let a v zajetí i přes 20 let.

Hlavním nebezpečím je pro tato krásná zvířata ztráta životního prostředí, degradace vodních zdrojů a rozšiřování pastvin pro dobytek. Servaly ohrožují také lovci kožešin nebo farmáři. Domorodci loví servaly proto, aby neohrožovali jejich drůbež, nebo kvůli masu, které je v Africe bráno jako pochoutka.

Serval je chráněn v některých státech plošně, jiné uplatňují částečný zákaz lovu a někde požívá ochranu jen v rezervacích.

Servalí samička Roxana čeká v Safari Parku Dvůr Králové na ženicha
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související