Plněná cuketa
Suroviny: 4 cukety, 200 g mletého masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, lžíce másla, lžíce silného vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, pu`l šálku bujónu, koriandr, anýz, pepř, máta, skořice, muškátový oříšek, 2 lžíce strouhaného sýra, olej, sůl; Na omáčku: lžíce másla, 2 lžíce vinného octa, 5 lžic kečupu, 1/2 lžičky kari koření, 1/4 lžičky tymiánu, 1/4 lžičky šalvěje, lžička bazalky
Postup:
Cukety podélně rozpůlíme, necháme odležet, opláchneme, vysušíme ubrouskem a vložíme do vymazaného pekáčku. Pečeme v troubě asi 30 minut, pak lžičkou vydlabeme. Cibuli pokrájíme najemno, česnek prolisujeme a vmícháme do masa. Vše pak na oleji lehce opečeme. Po chvíli přidáme lžíci vývaru, protlak, trochu vody, sůl a koření a ještě chvíli dusíme. Nakonec vmícháme rozmělněné vnitřky cuket, dobře promícháme a plníme do vydlabaných plodů. Posypeme strouhaným sýrem a vločkami másla a zapečeme.
Omáčka:
Všechny přísady na omáčku smísíme a necháme krátce vzkypět. Podáváme s rýží, omáčku zvlášť.
Vaříme s Habadějem v sobotu 6. října 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?