Platební karty jsou stále oblíbenější. Mají své výhody, ale na co si dát pozor při jejich použití?

19. únor 2018

Od soboty 13. ledna 2018 nabyl účinnosti Zákon o platebním styku 370/2017 Sb. Kromě jiného zakazuje použití přirážky při platbě kartou tzv. surcharge. I to vám v naší radioporadně vysvětlí Ing. Miloslav Kozler.

Kdy se objevily první platební karty a na jakých principech fungují? Jaké jsou rozdíly mezi typy karet jak z hlediska klienta, tak banky a obchodníka? Jak se platební karty nejčastěji používají?

Jaká je současná situace na našem trhu platebních karet? Je český a středoevropský trh v něčem specifický?

Platební karty jsou nástroje určené k bezhotovostním platbám, které jsou nejčastěji vydávány fyzickým i právnickým osobám bankou. Součástí může být nadstandardní cestovní pojištění, bezplatné vstupy do letištních salónků, slevy a další služby. Největší asociace platebních karet jsou Diners Club, Visa, MasterCard, American Express, JCB ad.

03153972.jpeg

Jedná se tedy o malou (původně papírovou, nyní plastovou) kartu opatřenou identifikačními údaji jejího majitele respektive držitele.

Debetní karty, kreditní karty, předplacené karty. Platebních karet je několik druhů, ale zatímco s debetní platební kartou čerpáte finanční prostředky z vlastního účtu, prostřednictvím kreditní karty si půjčujete peníze od banky či nebankovní společnosti. V posledních letech se na trhu objevily také předplacené karty, na které si jednoduše nabijete určitý finanční obnos. Někteří zaměstnanci také využívají firemní platební karty.

Stačí jeden výběr z bankomatu a zločinci mají dost informací k výrobě duplikátu vaší karty, a znají dokonce i PIN. Přesto ale za největším počtem zneužití platební karty nestojí skvělé vybavení pobertů, ale prostě to, že si kartu neumíme ohlídat nebo nedodržujeme zásady obezřetného zacházení s ní. Zejména při platbách na internetu.

byznys, kreditní karta, platební karta

Jak se bránit?
Pravidelně si kontrolujte zaúčtované transakce na účtu ke kartě.
Máte-li podezření, že (by) mohlo dojít ke zneužití vaší karty nebo údajů z ní, kontaktujte neodkladně non-stop klientskou linku banky či vydavatele platební karty, nahlaste zneužití karty a kartu zablokujte. Blokace je zdarma.
Zneužití a blokaci lze provést i přímo na pobočce banky či u členské banky karetní asociace v zahraničí (MasterCard, VISA atd.).
Když budete reklamovat transakci, kterou jste neprovedli, připravte se na to, že budete muset uvést důvody, proč s transakcí nesouhlasíte, popřípadě doložit doklady nebo dokumenty, které vaše slova potvrdí. Například: jinou účtenku z terminálu, kopii pasu, doklad o působení na jiném místě, než transakce proběhla atd.
Pokud reklamaci banka zamítne, zkuste uplatnit reklamaci přes Finančního arbitra.

02024828.jpeg
autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související