Plastové „kontinenty“ v oceánech jsou už velké jako Austrálie. Poradit by si s nimi mohly sinice

12. listopad 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Na dně Atlantického oceánu byla nalezena velká část raketoplánu Challenger, který vybuchl krátce po startu v lednu 1986. V jeho troskách zahynula sedmičlenná posádka. O nálezu informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Velký kus Challengeru se našel zabořený do písku na dně oceánu. Od nehody jde o vůbec největší nalezenou část.

Vědci z Brna chtějí využít k vyčištění oceánů sinice požírající plasty. Plastové „kontinenty“ jsou dnes už velké jako Austrálie. Představují cosi jako plovoucí ostrovy, přičemž dva se nacházejí Tichém oceánu, dva v Atlantském a jeden v Indickém. Jejich původ je na souši: odhozené plasty se vlivem proudění shlukují na jednom místě a vznikají pomyslné plastové ostrovy. Nedaří se je ničit ani odstranit, a to přes několik nadějných plánů. Poradit by si s nimi mohly sinice. 

Čtěte také

Izraelští odobrníci rozluštili z hřebene starého 3700 let nápis nabádající k vyčesávání vší z vlasů a vousů. Hřeben sám se našel už roku 2016, nápis na něm byl ale málo čitelný a rozluštěn byl tedy později. Věta je napsána písmem používaným v kanaánských jazycích. Obsahuje 17 znaků a zní: Ať tento kel vyžene vši z vlasů a vousů.

Moderní programy v tabletech a počítačích pomáhají při výjezdech hasičů. Díky nim například už při výjezdech ze stanic mají v tabletech podrobnosti o tom, k čemu přesně míří. A další informace potom dostávají cestou nebo i přímo na místě zásahu. Tyto moderní technologie usnadňují a hlavně zrychlují práci požárníků.

Čtěte také

Vědci našli v rožmberské hrobce snubní prsten posledního rožmberského páru, Petra Voka z Rožmberka a Kateřiny z Ludanic. Na desce Vokova sarkofágu odhalili také pět symbolů, může tam být i Vokův monogram. Archeologové díky sondě zjistili, že v truhle jsou luxusní látky, dámské šaty s řadou ozdob i zlaté řetězy. V květnu 2023 se otevře ve vyšebrodském klášteře expozice Rožmberské zlato. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související